Tuesday, July 15, 2008

Đuskaj i pod vodom!

(Glas javnosti)

Vežbanje u vodi je, pored toga što je neverovatno zabavno, izuzetno efektno i interesantno

Postoje različite vrste treninga u vodi. Za neke su potrebni rekviziti poput lopte, tegova za vodu, stepera i tome slično, ali najvažnije za vežbanje je vaša dobra volja i motivacija!

Pilates je poslednjih godina na samom vrhu lestvice omiljenih vidova rekreacije kod žena. S obzirom na to da je uveliko krenula sezona godišnjih odmora, ovu vrstu treninga možete upražnjavati na moru ili u bazenu. Vežbanje u vodi je, pored toga što je neverovatno zabavno, izuzetno efektno i interesantno, a to je jedan od najefikasnijih načina za oblikovanje tela. Akvafitnesom podstaći ćete kondiciju, ojačati srce, ubrzati cirkulaciju krvi i aktivirati celokupan aparat za kretanje čak do pet puta više nego na suvom. U vodi se potroši 30 odsto više kalorija nego prilikom treninga na suvom. U vodi morate da se suprotstavite otporu vode koji je 900 puta veći od otpora vazduha. Vežbe pod vodom su veoma lake čak i za početnike zbog pritiska vode i činjenice da vaša telesna težina u vodi iznosi svega desetinu vaše stvarne težine. Postoje različite vrste vežbi koje možete isprobati, za neke su potrebni rekviziti poput lopte, tegova za vodu, stepera i tome slično, ali najvažnija sprava za vežbanje su vaša dobra volja i motivacija!

Možete početi sa loptom, bilo običnom gumenom, bilo onom na naduvavanje. Držite je jednom ili obema rukama ispred ili iza tela i balansirajte. Cilj ove vežbe je postizanje ravnoteže i kondicije. Probajte i da nogama i rukama u vodi pravite geometrijska tela kao što su krugovi i trouglovi. Da biste se što duže održali u vodi, možete da upotrebite specijalni pojas za plivanje. Ovim vežbama oblikovaćete guzu, noge i ojačati karlicu. Kada je reč o pilatesu u vodi, to je u stvari kombinacija vežbi joge, gimnastike i modernog plesa. Najprisutnije su vežbe istezanja koje istovremeno jačaju i opuštaju razne grupe mišića, a tu su i vežbe za pravilno disanje. NJima ćete postepeno ojačati stomačne mišiće, mišiće na kukovima i zadnjici, kao i držanje tela.

Ko kaže da se ne može đuskati u vodi. Jeste da će svaki plesni korak u njoj iziskivati veliki napor, ali kada vas ponese vreli latino ritam, ko još mari za napor. Na taj način ćete zategnuti čitavu figuru i poboljšati kondiciju. Pored plesa, možete i skakutati u vodi. Bitno je da vam tada voda doseže do grudi. Posle toga idu vežbe za ravnotežu, pa skačite s jedne noge na drugu. Prilikom svakog pokreta jednu nogu gurajte u stranu, dok vam se ruke pomeraju zajedno sa nogama. Ukoliko ste u prilici, isprobajte akvastep. Ovaj trening se zasniva na vežbama na steperu. Pošto se on nalazi u vodi, podstiče rad nogu i zadnjice, a zahteva i koordinaciju pokreta usled pritiska vode. Ukoliko želite da stavite akcenat na noge, možete probati vežbe s trakama za noge. One intenziviraju napor u vežbama za noge i na oblikovanje mišića jer se njima određuje pokret noge i stvara dodatni napor.

Posle svakog treninga ili napornog plivanja, uradite malu vežbu za meditaciju. Lezite na leđa i pustite da vas voda nosi, a ruke ispružite pored tela i pomerajte ih levo-desno.

No comments:

Za mame i buduce mame