Friday, July 18, 2008

Hladan tuš i topla supica

Glavobolja, mučnina, bolovi u želucu... Zvuči vam poznato? Sve su to simptomi mamurluka koje će mnogi da osete i na ovim visokim temperaturama kada se svi, zbog sezone godišnjih odmora, malo opuste i više nego inače prepuste uživanju u alkoholu. Ali, nakon slavlja sledi jutro oporavka.

Iako je najbolji način da izbegnete mamurluk da ostanete trezni, retki su oni koji će zaista odoleti čaši vina, šampanjca ili piva. Stoga vam donosimo nekoliko preventivnih korisnih saveta kako bi posledice mamurluka bile što manje.

Nemojte da pijete na prazan želudac

Pre odlaska na zabavu ili izlaska u grad dobro se najedite. Hrana će smanjiti apsorpciju alkohola, a i zaštitiće sluznicu želuca od toliko kiseline.

Opskrbite se vitaminima

Mamurluk nastaje do pomanjkanja određenih materija u organizmu. Zato se, pre nego što počnete da ispijate omiljeno piće, opskrbite vitaminom B-1, B-2 i B-6. Najbolje bi bilo da pojedete žitarice ili bananu.

Pijte puno vode

Glavobolja kao posledica mamurluka nastaje zbog dehidriranosti pa je zato jako važno da unosite dovoljno vode u organizam. Nakon svake čašice alkohola popijte nekoliko gutljaja vode. Takođe, pre odlaska na spavanje popijte barem jednu veliku čašu vode. Ne kaže se uzalud "Ko večera alkohol, doručkuje vodu". Sigurno su svi bar jednom u životu preterali s pićem i dobro se sećaju kako je hladna čaša vode prva stvar o kojoj razmišljaju jutro posle.

Birajte šta ćete piti

Imajte na umu da konjak, viski i crno vino stvaraju najgore mamurluke. Pa kad već morate da konzumirate alkohol, neka to budu bezbojna pića.

Neka britanska istraživanja pokazala su da nijedno sredstvo protiv mamurluka na deluje. Organizam je jednostavno otrovan alkoholom i treba mu vremena da se oporavi. Simptomi mamurluka najčešće su dehidracija, oslabljena mogućnost koncentracije, mučnina, a kako bi ih ipak bar malo umanjili, ljudi pribegavaju raznim metodama (sveža hrana, puno vode ili topla kupka). Donosimo vam i najčešće recepte za dan posle. Iako vas neće potpuno izlečiti, bar će vam olakšati povratak u normalu.

Prošetajte se

Pre odlaska u krevet prošetajte se na svežem vazduhu.

Pijte vodu

Pijte što više vode i praznite bešiku što češće jer se na taj način najbrže izbacuju toksini iz tela.

Nemojte piti kafu

Iako zvuči primamljivo i imate osećaj da će vas upravo kafa razbuditi, zaboravite na nju. Kafu, naime, nije pametno da pijete nakon što ste se "ubili" od alkohola jer takođe prouzrokuje dehidraciju pa je jutro posle najbolje da popijete sok od paradajza ili narandže.

Jedite voće i povrće

Želudac vam je i onako opterećen alkoholnim isparenjima pa mu dodatno opterećenje poput masne i teške hrane zaista nije potrebno. Jedite što više voća, po mogućnosti bananu, kako biste povratili vitamin B, ili uživajte u jogurtu.

Tuširajte se toplom vodom

Iako hladna kupka zvuči tako primamljivo i izgleda vam da će najpre razbuditi vaše iscrpljeno telo, hladna voda nikako nije preporučljiva. Ona, naime, uzrokuje stezanje krvnih sudova u koži i perifernim organima, što još više opterećuje srce i otežava disanje. Topla kupka pak poboljšava prokrvljenost kože i rad srca.

Pojedite toplu supu

Topla domaća supa neće opteretiti probavu, a smiriće želudac. Nakon nje ćete se sigurno osećati bar malo bolje.

No comments:

Za mame i buduce mame