Thursday, July 10, 2008

Suncobran nije dovoljna zaštita

(Blic)
Koje sve opasnosti donose vreli dani i kako možete da ih sprečite

O opasnostima koje nosi sunčanje bez zaštite već dosta znamo. Međutim, i pored upozorenja mnogi roditelji na odmoru zaboravljaju koje sve posledice može sunce da ostavi i šta sve može da se dogodi ukoliko je dete izloženo velikoj vrućini.

O osnovnim stvarima koji bi svaki roditelj tokom leta trebalo da zna, za „Blic“ govori dr Spomenka Mihić-Simović, spec. pedijatrije i vlasnica ordinacije „Slavija medic“.
- Naučnici čak 95 procenata svih vrsta kancera povezuju sa ultraljubičastim zračenjem, tako da dane sunčanja bez zaštite zauvek treba da ostavimo iza sebe. Takođe, postoje dokazi da ozbiljne opekotine od sunca dobijene u detinjstvu mogu da budu veći faktor u razvoju melanoma (raka kože) kod odraslih nego sve izlaganje suncu tokom života. I. na kraju, deca su u većoj opasnosti od odraslih pošto je površina kože kod njih proporcionalno veća - objašnjava dr Mihić-Simović.

Bebe i sunce
Izbegavajte da bebe mlađe od šest meseci izlažete jakom suncu naročito tokom leta, ali ih nemojte ni mazati zaštitnim kremama bez prethodne konsultacije s lekarom.
Početno izlaganje suncu trebalo bi da bude ograničeno na dva-tri minuta. Svakog dana povećevajte broj minuta provedenih na suncu, dok ne dođete do 20 minuta.

Isplanirajte dan
Pokušajte da isplanirate vreme izlaganja deteta suncu. Ne izlazite sa detetom na sunce između 11 i 17 časova. Tačnije, na izlazite napolje sve dok je senka kraća od vas.
To vreme dete neka provodi u dubokoj hladovini. Može da se brčka u bazenčiću u kom je voda oko 30 stepeni, ali pod uslovom da je temperatura vazduha za 1,5 stepeni viša.
Nemojte se mnogo osloniti na zaštitu suncobrana, jer ne može da pruži adekvatnu zaštitu, na primer od reflektovanog odbleska od betona ili peska na plaži.
Nemojte zaboraviti da se zaštitite i kada je oblačno ako ste na plaži, jer ultraljubičasti zraci probijaju i laku oblačnost.

Zaštita
Kada se šetate sa detetom, zaštitite ga laganom pamučnom odećom, kapicom ili šeširićem sa obodom i pored toga ga namažite zaštitnim kremom, jer odeća štiti decu faktorom do sedam ili osam, a to nije dovoljno.
Ima dece koja su osetljivija na sunce. To su crvenokosa ili plavokosa deca, svetle puti, svetlih očiju i deca sa pegicama. Njima treba ograničiti boravak na suncu i mazati ih kremama sa faktorom 20 ili više.
Kada kupujete kremu za decu, pazite da su to kreme namenjene deci, da su blage, da ne sadrže PABA (paraaminobenzoična kiselina), pošto su mnoga deca osetljiva na taj sastojak. Najmanji faktor zaštite treba da bude 15.
Ukoliko su deca tamnije puti, mogu da koriste i zaštitni faktor osam.
Kremu prvo namažite na manju površinu, pa ako nema reakcije, crvenila ili svraba posle 24 sata, onda namažite celo dete. Kreme ne bi trebalo da mnogo mirišu jer mirisi privlače insekte.
Ako možete, namažite dete najmanje pola sata pre izlaska na sunce. Ako ste na vetru i u blizini vode, mažite dete svaki sat, a inače svaka dva sata. Ne treba da zaboravite da namažete i usne stikom za usne.
Nosić i obraze možete namazati cinkovom pastom koja najbolje štiti, ali nije baš privlačna na koži.

Toplotni udar
Deca do godinu dana su osetljiva na toplotu više nego odrasli pošto im sistem za termoregulaciju nije još dovoljno
razvijen. Deca se slabo znoje, pa pregrevanje može dovesti do toplotnog udara.

Sprečite udar
Toplotni udar treba sprečiti. Dete nikada nemojte da ostavljate samo u automobilu na vrućini. Začas temperatura sa 33 stepena u automobilu poraste na 40 stepeni ako su prozori poluotvoreni. Međutim, ako ostavite dete u automobili sa zatvorenim prozorima, temperatura se penje i do 60 stepeni.
Takođe, da ne bi došlo do toplotnog udara, detetu dajte da pije dosta vode. Aktivnoj i maloj deci ograničite na 30 minuta boravak napolju u vreme velikih vrućina i vlage, ali najbolje je da budu u dubokoj hladovini.
Toplotni udar dolazi naglo
Prvi znaci upozorenja su: topla, suva (ponekad vlažna) koža, vrlo visoka temperatura, proliv, uznemirenost, nekada pospanost,
zbunjenost, grčevi i gubitak svesti.
Ako sumnjate na toplotni udar, zamotajte dete u peškir natopljen hladnom vodom. Odmah pokvasite i drugi peškir i menjajte ih dok ne stignete do lekara ili hitne pomoći.

Zaštitni faktori
Sun Protection Faktor (faktor zaštite od sunca) govori nam kolika je zaštita koju nam nudi neka krema, na primer SPF 15 znači da možemo 15 puta duže da boravimo na suncu nego bez zaštite a da ne izgorimo. Na primer: osoba svetle puti koja počinje da crveni za 15 minuta provedenih na suncu, ako se zaštiti kremom sa SPF 15, može da bude na suncu tri sata.

No comments:

Za mame i buduce mame