Tuesday, July 22, 2008

Nizak pritisak zbog vrućine

(Blic)

Osobe sa niskim krvnim pritiskom teško podnose leto. Vrućina utiče da se pritisak dodatno spušta pa se tako kod mnogih osoba koje pate od hipotenzije simptomi kao što su umor, poremećaj sna, vrtoglavica, nesvestice, anksioznost, osećaj jakog lupanja srca i znojenje dodatno pojačavaju.

Brojni činioci i spoljni uticaji mogu da snize arterijski pritisak. Sve osobe s niskim pritiskom trebalo bi da ih znaju da bi sprečile njegovo eventualno preterano snižavanje.
Leto - Osobe s pritiskom uočavaju da im se leti umor i manjak energije pojačavaju. Visoke temperature vazduha im ne prijaju.
Zatvoreni prostor - Dug boravak u zatvorenom prostoru, posebno ako je prostorija puna ljudi, jeste druga rizična situacija za smanjenje pritiska. Boravak u ovakvim prostorijama može čak i da izazove gubitak svesti. Razlog? Manjak kiseonika.
Intenzivni fizički napor - Tokom intenzivnog fizičkog napora organizmu treba više kiseonika, zbog čega srce počinje jače da pumpa krv i tako automatski uzrokuje povišenje krvnog pritiska. Pritom se povećava broj otkucaja srca. Ako se fizički napor prekine naglo, dolazi do naglog smanjenja arterijskog pritiska, što može da dovede do vrtoglavice, umora i zujanja u ušima.
Dugotrajno stajanje - Ako dugo stojite u istom mestu mišići nogu se stežu. Zbog toga se krv u venama sporije vraća prema srcu. To stanje automatski dovodi do pada krvnog pritiska, koji ne samo da pogoršava osećaj umora, već može da dovede i do gubitka svesti.
Previše tečnosti - Osobe koje imaju tegobe zbog niskog pritiska, trebalo bi da ograniče unos obične vode u organizam i da daju prednost mineralnim vodama, najbolje one sa više natrijuma i prirodno ceđenim sokovima. Najbolji je sok od paradajza.
Odmor tokom vikenda - Mnoge osobe s niskim pritiskom osećaju umor vikendom, kada je radni ritam usporen. Ta pojava, mada zvuči paradoksalno, u stvari je logična jer stres na koji smo navikli tokom radnih dana podstiče stvaranje adrenalina, hormona koji podiže pritisak.

Da vam ne bi pozlilo
Problemi u vezi sa niskim pritiskom mogu jednostavno da se savladaju, posebno ako se pridržavate sledećih saveta:
- Jedite kuhinjsku so, pojačavajte količinu kada osetite umor i malaksalost.
- Kada vam nedostaje koncentracije i osećate umor, popijte kafu, čaj ili neki kola napitak.
- Kad osećate da vas napušta snaga, isprobajte stari recept s hladnom vodom. Naizmenično držite pod mlazom hladne vode zglobove i vlažite slepoočnice. To će dovesti do blagog porasta pritiska.
- Ne ustajte naglo iz ležećeg ili sedećeg položaja.
- Ako morate dugo da stojite u mestu, povremeno pomerajte noge i ruke.

No comments:

Za mame i buduce mame