Saturday, July 26, 2008

Oči pune zvezdica

(Glasjavnosti)

U svakodnevnom životu zloupotrebljavamo svoje čulo vida na razne načine

Kozmetičari ističu da bi dame trebalo da pruže maksimalnu negu svojim očima, kako bi ih na taj način ulepšale i istakle

Za oči kažemo da su ogledalo duše, pa nije čudo što mnogi upravo oči stavljaju na prvo mesto kada je izgled lica u pitanju. Kozmetičari ističu da bi dame trebalo da pruže maksimalnu negu svojim očima, kako bi ih na taj način ulepšale i istakle. Zbog komplikovane anatomske građe oči zahtevaju dosta pažnje, pa o njima treba da vodi računa svako bez obzira na pol i godine. Oko je smešteno u očnoj duplji, a čine ga očni živci, očna jabučica, kapci, trepavice, suzni aparat i obrve. Svakodnevna nega očiju podrazumeva vežbe, ispiranje i još neke postupke.

Verovatno da nismo ni svesni koliko u svakodnevnom životu mi u stvari zloupotrebljavamo svoje čulo vida na razne načine. Oko 80 odsto dnevnih aktivnosti obavljamo upravo zahvaljujući očima. Zvuči neverovatno, ali za dobar vid zaslužna je kao i kada reč o kosi, koži i noktima pravilna ishrana. Nutricionisti savetuju da ako želite zdrave oči jedete hranu koja u sebi sadrži belančevine. Tako na primer na vašem meniju treba da se nađu jaja, sir, mleko, meso, dosta svežeg voća i povrća. Za sjajne i svetlucave oči veliku ulogu igraju vitamini A i B2. Ima ih u mlečnim proizvodima, jajima, ribi, šargarepi, spanaću, pa čak i u pivskom kvascu.

Brz tempo života i brojne obaveze kako na poslu tako i kod kuće čini da je mnogo ljudi na kraju dana i više nego premoreno. Umor i iscrpljenost izraziće se upravo na našim očima u kojima se mogu videti sitno ispucali kapilari, zakrvljenosti beonjača kao i dubokih tamnih podočnjaka. Da biste izbegli takve neprijatnosti treba prvenstveno da odvojite dovoljno vremena i odmorite oči. Na oči stavite biljne obloge i ispirajte ih nekom od biljnih voda za oči. Ukoliko su vam oči crvene, neprijatno svrbe i luče lepljivi sekret obavezno se javite lekaru jer su to prvi simptomi upale membrane kapaka ili konjunktivitisa. Infekcije oka najčešće uzrokuju prašina, zadimljen vazduh, prejako svetlo, a ne tako retko i nekvalitetne maskare i senke za oči. Ako imate problem sa otečenim kapcima, prvo odmorite! Koristite neki od čajeva za bubrege ili neki drugi diuretik koji će pomoći da izbacite višak tečnosti iz organizma. Očima prijaju vežbice kao i masaža. Bilo bi dobro da predeo oko očiju masirate hidrantnom kremom kako bi na taj način pospešili cirkulaciju krvi. Počnite laganu masažu srednjim prstom od nosa, neposredno uz čeonu kost u krug oko oka sa donje strane da biste ponovo završili kod nosa. Ponavljajte na taj način masažu laganim i nežnim pokretima.

Odlična vežba za oči je: Gledajte pravo ispred sebe. Zatim pogled usmerite prema dole i prema vrhu svog nosa, a vežbu završite pogledom nagore. Ovo su neki od saveta koji će vam pomoći da i vaše oči govore umesto vas kroz bistar i sjajan pogled.

No comments:

Za mame i buduce mame