Tuesday, July 22, 2008

Prva pomoć za umorne oči

Šta treba da radite da ne biste imali probleme sa vidom
(Blic)


Premor može da izazove crvenilo koje
možete da rešite kapima. Ali ako nosite
sočiva ne stavljajte ove kapi

Naše oči su veoma osetljive i potrebna im je posebna nega. Na poslu redovno provodimo najmanje sedam sati za kompjuterom. Posle dugačkog i napornog dana trudimo se da se odmorimo: čitamo, gledamo TV, dopisujemo se preko interneta, igramo kompjuterske igrice ili rešavamo ukrštene reči. Ukratko, radimo sve ono što ne dopušta našim očima da se makar za trenutak opuste. Prema statistici, svaki treći čovek planete ima nekakav problem s vidom. Kako pomoći umornim i upaljenim očima?

Posle radnog dana i višesatne internet prepiske, oči nam crvene, ponekad nam pucaju i krvni sudovi. Umesto da odmorimo oči, mi u njih ukapavamo kapi i ostajemo za kompjuterom ili televizorom. Vid se ne kvari odmah, već tokom godina. Mi to skoro i ne primećujemo, ali kad nam zatrebaju naočare, odjednom shvatamo da nam je dioptrija naglo skočila. Kako sačuvati vid i odmoriti oči?
Za početak, proverite osvetljenje na poslu i kod kuće. Ako svetlost nepravilno pada na radnu površinu, oči se više naprežu i brže se zamaraju. Ako čitate, svetlost treba da vam pada na tekst s leve strane. Kad sedite ispred monitora računara, ne zaboravite da pravite pauzu od dva do tri minuta na svakih 30-40 minuta.
Nemojte da gledate televizor u potpunom mraku. Izvor svetla treba da se nalazi pored ekrana.

Saveti oftalmologa
- Ako vam je pukao kapilar u oku, pomaže vitamin C. Kupite u apoteci askorbinsku kiselinu ili jedite citrusno voće (limun, pomorandže, grejpfrut).
- Ako mnogo radite za kompjuterom, ishrani dodajte biološki aktivne dodatke na bazi ekstrakta sušene borovnice i beta-karotena. Borovnica sadrži oko 15 različitih materija (anticionozida), koje doprinose poboljšanju vida i jačaju mrežnjaču. U apotekama može da se nađe bogat asortiman vitamina za oči.
Naravno, veoma je korisno i preporučljivo jesti svežu borovnicu. Ništa ne fali ni borovnici koja se kupuje smrznuta u samoposluzi.
- Uzrok upale očiju nije lako otkriti: to mogu biti kozmetički preparati, dim cigareta, nepravilno osvetljenje itd. Žene mogu biti alergične na određenu marku maskare ili senke ili im je preparat za skidanje šminke dospeo u oči i nadražio ih. Bitno je da se pre odlaska na spavanje oči dobro očiste od kozmetike. Za vodootpornu maskaru neophodno je nabaviti specijalni preparat jer se ona ne skida ni vodom, ni sapunom, niti običnim mlekom za skidanje šminke.
- Jako crvenilo očiju može da izazove premor na poslu, naročito ako nosite sočiva. Uzgred, ako nosite sočiva, nipošto ne ukapavajte kapi „vizin“ da biste se oslobodili crvenila jer ćete tako samo pojačati upalu i isprovocirati alergiju.
- Letom se svima preporučuje nošenje naočara za sunce. Naočare treba da su izrađene od kvalitetnog materijala i imaju UV zaštitu.

Saveti za umorne kapke
Otečene kapke možete lagano protrljati kockom leda. Još bolje je da u posudicu za led sipate čaj od kamilice i zaledite. Taj led od kamilice izuzetno prija umornim kapcima i podočnjacima.
Natečenost kapaka će otkloniti i svež sok od krastavca ili oblozi od kamilice ili običnog crnog čaja. Dobar trik je naizmenično stavljanje toplih i hladnih obloga od čaja od žalfije (jednu kašiku žalfije preliti sa pola čaše proključale vode i ostavite da se ohladi. Jedna čaša sasvim, a druga neka bude mlaka).
Lekari tvrde da se svakodnevnom gimnastikom za oči može znatno popraviti vid i zaustaviti proces njegovog pogoršanja.

Oči mogu da se ulenje
Pred monitorom računara i ekranom televizora naše oči se ulenje i prestajemo da trepćemo pa je neophodno da na svakih pola sata pojačano trepćemo i žmirkamo.
Glavu držite pravo i ne pomerajte je. Usmerite pogled naviše, zatim naniže, levo i najzad desno. I tako minut-dva.
Crtajte po zidu. Pogledom treba da napravite osmicu: povlačite liniju iz gornjeg levog ugla ka donjem levom uglu, zatim ka gornjem desnom uglu pa nadole u donji desni ugao i na kraju u gornji levi ugao. Ispišite osmicu i u drugu stranu.
Pravite kružne poteze očnim jabučicama. Glavu ne pomerajte.
Kad koračate ulicom, gledajte u daljinu, a odmah zatim u vrh nosa. Time vežbate očne mišiće.
Nekoliko puta čvrsto zažmurite.

Vežbe za oči
Očna gimnastika čuvenog oftalmologa V. Bejtsa:
nStanite kraj prozora i 10 sekundi gledajte u neki veoma dalek objekat, a zatim skrenite pogled na ručni časovnik. Ponavljajte 15 puta.
-Stanite u ćošak sobe: ne pomerajući glavu brzo prelazite pogledom iz desnog gornjeg ugla sobe u levi donji, zatim iz levog gornjeg ugla u desni donji. Ponovite 50 puta.
-Stojeći ispred jakog izvora svetla, tokom tri sekunde gledajte u tu svetlost, zatim zaklonite oči rukom da se odmore. Ponovite 15 puta.
Oftalmolozi preporučuju da se te vežbe rade dva puta na dan. Posle mesec dana, redovnog vežbanja, treba da napravite pauzu od dve do tri sedmice, pa onda sve ispočetka.

No comments:

Za mame i buduce mame