Thursday, July 31, 2008

Spremni smo za plažu!

(Blic)

Ne dozvolite da vam se letovanje pretvori u noćnu moru

U toku dana ne smete da budete duže od tri sata na suncu. Nikakva krema vas ne može zaštititi između 10 i 15 sati, jer tada nikako ne možete da dobijete lep, preplanuli ten, već samo da pocrvenite

Sve više se poslednjih godina govori o izuzetnoj štetnosti sunčevih zraka. Ipak, ko još može da odoli da se ne prepusti suncu koje miluje kožu! Međutim, nije dovoljno samo naneti sredstvo za sunčanje. Pre nego krenete na plažu, morate dobro pripremiti svoju kožu, ne samo upotrebom krema i losiona, već treba ojačati i prirodni odbrambeni sistem.
Nikako ne biste smeli da štedite na preparatima za sunčanje. Takođe, ako nameravate da se dugoročnije izlažete suncu, preporučljivo je uzimanje vitamina E. Koža se od štetnih uticaja brani i prirodnim procesom znojenja. Radi toga, trebalo bi da se dnevno u organizam unosi najmanje dva litra tečnosti, najbolje vode, nezaslađenih čajeva i prirodnih sokova. Na taj način ćete sprečiti dehidraciju koja bi mogla da vam ozbiljno ugrozi zdravlje.

Što se tiče krema i losiona, postoje dve vrste zaštitnih sredstava. Prva vrsta zaštite se stvara tako što se kreira fizičku prepreku između kože i sunca, kao što je, na primer, cinkova mast. Ta sredstva se obično upotrebljavaju za manje delove tela kao što su usne ili nos. Druga vrsta proizvoda zaustavlja UVB zrake, ali ne i UVA u potpunosti. Ipak, u novije preparate dodaje se avobezon koji štiti i od UVA zraka. Najbitnije je da se nanose obilno na kožu. Najbolje je pustiti da ih ona sama upije, bez utrljavanja. Prvih par dana letovanja koža mora da se navikne na sunce. U toku dana ne smete da budete duže od tri sata na suncu. Nikakva krema vas ne može zaštititi u periodu između 10 i 15 sati, jer tada nikako ne možete da dobijete lep, preplanuli ten, već samo da pocrvenite. Najbolje vreme za izlazak na sunce jesu jutarnji časovi i kasni popodnevni, posle 17 sati, pa sve do zalaska sunca.

Posle kupanja i sunčanja preporučljivo je tuširanje, pogotovo ako imate osetljivu kožu na koju treba naneti losion namenjen koži posle sunčanja. Ti proizvodi prijaju koži, pomažu da se boja očuva i da se umire eventualne manje opekotine. Umesto tog losiona, u običan možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande koji ima umirujuće dejstvo.

Ukoliko ipak pocrvenite, probajte stari trik sa narendanim krompirom. Nanesite ga na lice i na telo poput maske i ostavite da deluje sve dok ne izvuče vrelinu. Posle toga se istuširajte i na lice nanesite umirujuću kremu. Kada već „nabacite“ solidnu boju, možete koristiti ulje za sunčanje sa nižim zaštitnim faktorom. Kupovno ulje može da zameni maslinovo u koje se doda eterično ulje kokosa, a koje će odagnati njegov neprijatni miris.

No comments:

Za mame i buduce mame