Monday, July 21, 2008

OSLOBODITE SE DLAKA

(PRESS)

Glatka koža obavezan je deo ženske nege, a neželjenih dlačica možete da se rešite voskom, kremama, šećernom penom, brijačem...

slika1

„Čistija" metoda... Hladan vosak iz higijenskih razloga sve je zastupljeniji

Uklanjanje neželjenih dlačica odavno je postalo deo osnovne nege svake žene. Iako su tretmani uglavnom veoma bolni, žene u želji da budu negovane i privlačne spremne su da plate tu cenu. Depilaciju možete da obavite i sami u kućnim uslovima ili da se prepustite stručnim rukama u kozmetičkim salonima.

Danas postoji mnogo načina pomoću kojih možete da se rešite nepoželjnih dlaka, od brijanja, depilacije voskom ili kremama do trajnog uklanjanja laserom. Od metode i njene efikasnosti, kao i od ekskluzivnosti salona, zavisi i cena.

Brijanje je najbrža, najjednostavnija i najjeftinija metoda, ali ima i nekoliko nedostataka poput kratkotrajnog učinka, a nove dlačice su jače i tamnije. Sve više proizvođača nudi posebne „ženske" brijače, koji su prilagođeni specifičnostima ženskog tela i kože, a koji koštaju u proseku oko 50 dinara.

Ukoliko nemate mnogo vremena, a ne volite brijač, u kućnoj radinosti mogu da vam posluže i kreme i trake za depilaciju (od 200 do 700 dinara). Novina na tržištu jesu kreme koje se koriste prilikom tuširanja (1.000 dinara), i za uklanjanje dlaka potrebna su samo tri minuta. Imaju efekat sličan kao i posle brijanja.

slika2

Hemijsko rešenje... Do glatke kože pomoću kreme za nekoliko minuta

Ukoliko se odlučite za depilaciju voskom u kućnim uslovima, postoji nekoliko varijanti. To možete sa trakama za hladnu depilaciju (od 250 do 500 dinara) različitih proizvođača koje su dostupne u svakoj parfimeriji ili apoteci. Njihova prednost je što se lako koriste i spremne su za brzu upotrebu, bez potrebe da ih grejete i razmazujete. Dovoljno je da ih „zalepite" na kožu i brzo povučete.

Depilacija voskom je bolan metod, ali je učinak dugotrajniji. Za topli vosak u kućnoj upotrebi potrebno je izdvojiti između 150 i 300 dinara . Iako se u salonima rade depilacije vrućim voskom, poslednjih godina iz higijenskih razloga sve je zastupljenija metoda hladnim (od 500 do 1.600 dinara).

Sve je popularnija i depilacija šećernom penom ( oko 1.600 dinara). Ovaj metod je manje bolan u odnosu na onaj sa voskom, a prednost je i što nije potrebno da čekate da vam dlake previše izrastu.

Elektični epilatori (od 2.000 do 8.000 dinara) su takođe veoma praktični, jer ćete za relativno kratko vreme moći da se izdepilirate u svom domu i bićete mirni naredne tri nedelje.

Oprezno sa maljama na licu

Mnoge žene pate jer na licu imaju dlačice na nezgodnom mestu. Najčešće se dlake pojave na nausnicama, a neretko i na bradi i obrazima.

Čime je najbolje i najpametnije rešiti ih se? Brijanje nije dobar izbor jer ćete se dlačica rešiti samo na dan ili dva, a izgledaće veoma ružno kad počnu da rastu. Ni depilacijske kreme nisu dobre, jer imaju učinak sličan kao žilet.

slika3

„Električni vosak"... Aparat za depilaciju čupa dlaku iz korena

Vosak takođe nije idealno rešenje, jer ćete uvek zahvatiti veću površinu, čime možete da podstaknete rast inače nevidljivih dlačica.

Izbeljivanje nije loš izbor, ali samo ako imate izrazito bledu put i malo dlačica. Inače će svetle dlačice postati još vidljivije, posebno leti. Ako se odlučite na izbeljivanje, nemojte to da radite kod kuće, već posetite kozmetički salon. Elektroliza je takođe dobra, ali da biste se zauvek rešili dlačica, potrebno je mnogo ponavljanja tretmana.

Laser potvrđeno uklanja dlačice, a rezultati su najbolji kod tamnih i netretiranih malja. Tretman je potrebno ponoviti tri do četiri puta a razmak između tretmana je četiri do šest nedelja. U tom periodu nesmete da ih depilirate kao ni da boravite na suncu.

Trajno uklanjanje

Najefikasniji način da uklonite dlake jeste epilacija, koja se primenjuje u sve više salona. Ovaj metod je relativno bezbolan, i najdugotrajniji, jer ćete na dlačice moći da zaboravite u narednih pet do deset godina. Nažalost, ova metoda, kojom je moguće ukloniti dlake sa svih delova tela, je i najskuplja. U proseku je potrebno pet do sedam tretmana, a za jedan tretman, na primer, nogu ili bikini zone potrebno je oko 250 evra. Ukoliko se odlučite za ovaj tretman budite obazrivi pri izboru salona, a laserom bi trebalo da radi stručna osoba, najpoželjnije je dermatolog.

A. ERAKOVIĆ

No comments:

Za mame i buduce mame