Friday, July 11, 2008

Pazljivo do boje

(PRESS)

Da biste izbegli opekotine, bore, ali i malignitet, potrebno je da se pridržavate nekih pravila kada se sunčate

Oprez... Izbegavajte sunce između 12 i 16 časova

Koliko god ozbiljna bila upozorenja o štetnosti preteranog izlaganja suncu, želje za preplanulim tenom nikako ne možemo da se rešimo.

Osim toga, sunce nam osigurava i preko potreban vitamin D, ali da opekotine, bore i najteže bolesti kože ne bi bile u prednosti, potrebno je biti malo disciplinovan i pridržavati se nekoliko neophodnih pravila.

Sunčanica

Sunčanica je najčešći oblik toplotnog udara koji nastaje usled nepripremljenosti tela na visoke temperature. Povećana vlaga u vazduhu može da utiče na pojavu sunčanice jer u tim uslovima telo znojenjem ne uspeva da se ohladi. Simptomi sunčanice su povišena telesna temperatura, iscrpljenost, slabost, nesvestica i povećano znojenje. Kako biste izbegli pojavu te vrste toplotnog udara, telo postupno aklimatizujte na visoke temperature. Pijte dovoljno tečnosti i izbegavajte fizičke napore u satima kad je sunce najjače.

Opekotine

Ukoliko se predugo izlažete suncu bez odgovarajuće zaštite, zraci sunca uzrokovaće upalne procese koji izazivaju oštećenja u masnim ćelijama kože. U najblažem obliku nastaju plikovi, pa se koža nakon nekoliko dana guli. Učestalo preterano izlaganje suncu vodi do preuranjenog starenja ćelija kože, a u najgorim slučajevima do raka kože, gde je najopasniji maligni melanom. Četiri od pet melanoma kože mogu da se spreče pametnim ponašanjem na suncu.

Obavezna zaštita... Dermatolozi preporučuju da zaštitni faktor za odrasle bude najmanje 15

Zaštitni faktori

Ukoliko će vaša koža suncu biti izložena duže od 15 minuta, svakako morate da je zaštitite odgovarajućim zaštitnim faktorom (SPF), koji pokazuje koliko delotvorno deluje protiv UVA i UVB zraka. Ako imate svetlu kožu koja pocrveni nakon 10 minuta provedenih na suncu i ako koristite faktor 15, moći ćete na suncu da provedete 15 puta duže, odnosno 150 minuta. Dermatolozi preporučuju da zaštitni faktor za odrasle bude najmanje 15, a za decu 30 ili 40.

Neki su osetljivi na UVA zrake, zbog kojih dobiju crveni osip poznat kao polimorfna dermatoza (PLD). Jedini način zaštite jeste primena odgovarajućeg sredstva koji kožu štiti i od UVA zračenja.

Disciplina na suncu

Kremu za sunčanje nanesite barem 15 minuta pre nego što krenete na plažu. Prilikom nanošenja nemojte da štedite na kremi, oko 25 grama potrebno je za ispravno pokrivanje celog tela. Pola sata nakon što izađete iz mora ponovo nanesite kremu. Izbegavajte najveće vrućine između 12 i 16 sati, pa se sklonite u hlad što češće. Pošto sunčevi zraci probijaju i kroz krošnje drveća, nemojte ni tamo da zaboravite na kremu za sunčanje.

No comments:

Za mame i buduce mame