Sunday, July 27, 2008

Sklad tela i pokreta - Tae-bo

(Glasjavnosti)

Tae-bo je intenzivan trening za poboljšanje kardiovaskularnog sistema

Ukoliko se opredelite za ovaj sistem vežbanja, steći ćete neverovatnu energiju i samopouzdanje

Dosadilo vam je da se „zamajavate“ klasičnim vrstama treninga-probajte tae-bo! Takav trening predstavlja sistem aerobnog vežbanja čiji je tvorac Bili Blenks. On je 1989. godine došao na ideju da elemente tekvonda i boksa kombinuje sa muzikom. Sadrži simulacije ručnih i nožnih karate udaraca i aerobik vežbe. Predstavlja visoko intenzivan program vežbanja koji za cilj ima poboljšanje kardiovaskularnog sistema, potrošnju velike količine kalorija, kao i povećanje snage i izdržljivosti celokupnog organizma. Zanimljiv je jer trener osmišljava koreografiju uz određenu muziku, a uključeni su i elementi samoodbrane koji se lako savladaju.

Trening se sastoji iz više delova. Prvi deo podrazumeva „strečing“ ( istezanje) i vežbe zagrevanja, zatim visoko intenzivni i dinamični koreografski deo, a završni deo je rezervisan za relaksaciju i ponovni strečing. U nekim rekreativnim centrima, tae-bo se izvodi u dve varijante: tae- bo bejzik i drugoj, naprednoj. Tae-bo bejzik obuhvata izvođenje ručnih i nožnih tehnika borilačkih veština, kombinovanih u jednostavnu koreografiju koja je prilagođena svim vežbačima, bez obzira na njihovu fizičku spremnost. Ovim oblikom treninga se postiže muskulaturni tonus tela uz smanjenje viška kilograma, dok mišići dobijaju elastičnost i vretenastu strukturu. Posle toga sledi istezanje, razgibavanje i relaksacija celog tela.

Napredni tae-bo je namenjen vežbačima koji su savladali prvu, takozvanu bejzik varijantu. On takođe obuhvata izvođenje ručnih i nožnih tehnika borilačkih veština, ali kombinovanih u složeniju koreografiju koja svaki trening čini delotvornim, zanimljivim i neponovljivim, uz povećani intenzitet.

Ukoliko se opredelite za ovaj sistem vežbanja, poboljšaće vam se psihofizičke karakteristike organizma. Steći ćete neverovatnu energiju i povećanje samopouzdanja. Bez obzira na to što sadrži elemente borilačkih veština, ovde se primenjuju isključivo elementi zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni sistem, a nikako u funkciji samoodbrane ili bilo kog drugog vida borbe.

No comments:

Za mame i buduce mame