Friday, July 4, 2008

Kako izabrati idealne naocare?

Ja jos nisam nasla svoje idealne naocare, a vi?

(Stil)

ZAŠTITITE SE OD SUNCA

Prodavnice i optičke radnje nude širok izbor naočara za sunce. Ima ih za svačiji ukus i džep, ali nekada je teško izabrati najbolje. Saznajte kako da izaberete naočare koje će najbolje sačuvati vaše oči od sve opasnijeg sunca

Budući da su atraktivan modni dodatak, naočare za sunce češće kupujemo zbog njihovog izgleda nego zbog zaštite od sunčevih zraka, što je totalno pogrešno. Zaštita od sunca predstavlja imperativ savremenog čoveka koji se brine o svom zdravlju, a oči su, oštećenjem ozonskog omotača i infracrvenim zracima, izložene štetnom delovanju sunčevih zraka. Važno je znati da su ultraljubičasti (UV) zraci štetni za rožnjaču, sočiva i mrežnjaču oka, posebno između 11 i 15 sati. Osim toga, preterano izlaganje oka suncu uzrokuje pojavu katarakte kod koje se očno sočivo zamuti i smanjuje oštrinu. U najosunčanijim predelima naše planete katarakta se u proseku javlja već u 60. godini života, petnaest do dvadeset godina ranije nego što je prosečno doba za njeno pojavljivanje u krajevima sa manje sunca. Dakle, naočare za sunce ne služe samo da se dobro osećamo. One štite zdravlje naših očiju.

Braon, zelene ili sive?
Iako je istina da tamnija stakla pružaju veću udobnost na jakom suncu, ona vas ne moraju nužno štititi i od UV zraka. Zato je potrebno da stakla sadrže filtere koji će zaustaviti prodor tri vrste sunčevih zraka: onih svetlosnih koji mogu da nas zablesnu, ultraljubičastih koji izazivaju upalu očne spojnice i infracrvenih zraka. Tri vrste najboljih stakala su braon, zelena i siva. Iako su roze stakla u modi, ona uopšte ne štite oči, dok žuta boja čak pojačava prodor svetlosnih zraka koji izazivaju neugodno bleštanje umesto da ga umanjuju. Braon stakla savetuju se najčešće ženama koje mnogo vremena provode u vožnji, jer pružaju najjasniju procenu udaljenosti i odraza predmeta na putu. Stakla sive boje vole zaljubljenici u prirodu, jer ova stakla ne menjaju prirodne boje. Dok ste u gradskoj vrevi, izaberite naočare sa staklima modernih tonova, ali na plaži nosite braon i siva stakla sa širokim okvirom sa strana.

Pravo staklo ili plastika?
Iako su mišljenja podeljena, mnogi se češće odlučuju za plastične naočare, ali nema pravila, stručnjaci kažu da i plastične i one sa pravim staklom imaju svojih prednosti. Čuvajte se jeftinih modela naočara jer oni po pravilu imaju stakla slabog kvaliteta koja umaraju oči i iskrivljuju sliku predmeta. Kad isprobavate naočare, prošetajte pogledom preko papira s kvadratićima. Odmah ćete primetiti nepravilnost crta koja nastaje zbog loših stakala. Za lepe sunčane naočare s kvalitetnim zaštitnim staklima morate izdvojiti nekoliko hiljada dinara. Zapamtite da je važnije da vam naočare za sunce pruže efikasnu zaštitu nego da služe samo kao ukras na licu.

Savet stručnjaka
Milan Žole, ABM klinika
Najbitnije je da naočare za sunce pružaju efektnu i stoprocentnu zaštitu od sunčevih zraka. Osnovni zadatak naočara je da štite naše oči kako UV spektar ne bi napravio problem za oko. Da bi bio siguran da njegove naočare imaju stoprocentnu zaštitu od UV zraka, kupac može da traži proveru, ali kako cena određuje kvalitet, skuplje i brendirane naočare sve imaju zaštitu. U to mogu da budu apsolutno sigurni. Ako gledamo zbog zdravlja, prva stvar je zaštita, druga stvar je spektar zatamnjenja. Možete imati skroz prozirne naočare koje imaju zaštitu, ali takve naočare vas neće štititi od bleštavila sunca. To su dve odvojene stvari. Postoje kategorije od 0 do 4, a najviše naočara imaju kategoriju 3, što znači zatamnjenje od oko 80 odsto. Te naočare mogu da se nose kada je jako sunce, na moru, planini. UV zaštita nas ne štiti od bleštavila sunca, već čuva zdravlje našeg oka. Što je tamnije staklo, ono nas bolje štiti i prijatnije je gledati kroz njega. Nova stvar, koja počinje sve više da se koristi, jeste polarizacija, specijalna konstrukcija koja nam smanjuje bleštavilo od svih glatkih površina. Ovde je reč o prijatnosti gledanja. Kada smo na moru, sa polarizacijom bleštavilo, recimo mora, smanjuje se na minimum. Ako zanemarimo dizajnere, cenu i razne cirkone, najbolje je uzeti naočare koje imaju 100 odsto UV zaštitu, sa faktorom 3 i polarizacijom. Što se tiče pravih stakala ili plastike, mišljenja su podeljena. Obično ljudi kažu da je bolje staklo, jer je ono po svojoj prirodi lakše za održavanje, ne može da se ogrebe, a to je odlika neke tradicije, jer su se nekada naočare pravile isključivo od stakla. Sa plastikom imate druge prednosti, lagana je, ne može da se razbije... I jedne i druge imaju prednosti, ali kod izbora naočara ne bi trebalo to da se gleda, već druge karakteristike koje smo već pomenuli.

Dečje naočare
Dečje oči su mnogo osetljivije na prodor sunčevih zraka od očiju odraslih. Pre navršene prve godine života zenica propušta 90 odsto UVA i više od 50 odsto UVB zraka, koji tako dospevaju do mrežnjače oka (retine). Ako dete nije zaštićeno svodom kolica ili suncobranom, onda bi trebalo da nosi prave naočare za sunce, a ne one plastične igračke u obliku naočara koje propuštaju UV zrake, a zenice se pod njima još više šire jer se kroz njih nejasno vidi. Izaberite model naočara koji će savršeno prianjati licu deteta i naviknite dete da odmalena nosi naočare kada god je to potrebno. Ubrzo će ih i zavoleti.

No comments:

Za mame i buduce mame