Saturday, July 26, 2008

Lubenica čisti organizam

(Blic)
Nutricionista o lekovitom dejstvu slatkog letnjeg povrća

Lubenica čisti organizam

Vreme je za lubenicu, sada je najboljeg kvaliteta. Osim što osvežava, ovo povrće ima i veoma povoljan uticaj na zdravlje. A naravno, pre dve nedelje naučnici su potvrdili da može da se koristi i umesto „vijagre“...

I upravo zbog svih ovih razloga u ovom broju „Blica“ uz pomoć nutricioniste Branke Mirković upoznaćemo vas sa svim tajnama ovog sočnog povrća.

Snižava pritisak
Lubenica je bogata aminokiselinom citrulin koja se u telu pretvara u aminokiselinu arginin, koja složenim procesima metabolizma utiče na sniženje pritiska i opuštanje krvnih sudova.

Vitamin C za imunitet
Brojna istraživanja pokazala su da antioksidansi kao što su vitamin C i beta-karoten mogu veoma delotvorno da spreče štetno delovanje tako što neutralizuju radikale.
Vitamin C takođe pomaže u održavanju funkcija vezivnog tkiva, učestvuje u procesima koji pospešuju zaceljivanje rana i podstiče rad imunog sistema. Jedna od uloga je i u procesima iskorišćavanja gvožda u organizmu.

Antioksidansi
Visok procenat vode čini ovo voće idealnim desertom u vrućim letnjim danima. Istraživanja potrošača otkrivaju da se za lubenicu veruje da je nutritivno vredna hrana i da je zdravi međuobrok. Prema standardima Agencije za hranu i lekove (FDA), lubenice su danas nutritivno bogatije nego pre.
Među nutrijentima, lubenice posebno su zanimljivi fitonutrijenti, kao što su antioksidansi od kojih je najpoznatiji vitamin C, zatim likopen i betakaroteni.
Ovi vrlo moćni antioksidansi sprečavaju štetno delovanje slobodnih radikala na organizam. Slobodni radikali, na primer, mogu da pogoršaju oboljenja kao što je astma začepljenjem disajnih puteva, oksidiraju holesterol koji postaje lepljiv pa se vezuje za ćelije, što može da ima vrlo ozbiljne posledice kao što su srčani ili moždani udar.
Štetno delovanje slobodnih radikala može da dovede do oboljenja kao što su artritis ili oštećenja ćelija debelog creva i da podstaknu razvoj raka.

Lipoken štiti srce
Likopen je takođe jedan od vrlo delotvornih antioksidanta koji daje crvenu boju paradajzu, lubenici ili ružicastom grejpu. Mnogobrojne studije utvrdile su zaštitnu ulogu likopena kod nekoliko vrsta raka (rak pluća, dojke, prostate i drugih vrsta). Likopen štiti ćelije od oksidativnog oštećenja i na taj način učestvuju u procesima zaštite srčanog sistema i sistema krvnih sudova.
Zanimljiv sastojak lubenice je aminokiselina citrulin koja se u telu pretvara u drugu aminokiselinu arginin koja složenim procesima metabolizma utiče na sniženje pritiska i opuštanje krvnih sudova. Arginin poboljšava i osetljivost na insulin kod obolelih od dijabetesa tip 2 koji su otporni na insulin.

Dijabetičari oprez
Lubenica je slatko povrće koje jedemo kao voće. Nema mnogo kalorija, ali ima visok glikemijski indeks, tako da šećer jako brzo stiže u krv i veoma brzo osećamo kako nas okrepljuje, ali iz istog razloga to je voće koje možemo da pojedemo u neverovatno velikim količinama i što više jedemo više nam se jede. Ako je jedete kao užinu, jedite je manje, ona može i da vam zameni obrok. Kada je toplo, to je izvanredan ručak ili lagana večera. Preporučuje se da jednom nedeljno jedete samo lubenicu koja će vam odlično očistiti organizam. Dijbetičarima se ne preporučuje u većim količinama, jer sadrži visok glikemijski indeks.

Kupovanje i čuvanje
Pri kupovini cele lubenice odaberite onu čija težina odgovara njenoj veličini, a kora je glatka i ne previše sjajna. Kada udarite po kori, zvuk ne sme da bude šupalj, a strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji tokom sazrevanja mora da bude žućkast. Ako kupujete sečenu lubenicu, obratite pažnju na boju i svežinu voća. Lubenicu čuvajte u frižideru celu ili sečenu najviše nedelju dana. Isečenu lubenicu omotajte plastičnom folijom da bi sprečili njeno isušivanje i upijanje mirisa druge hrane.

Primena i alergije
Interesantno je da se sve više se primenjuje i u kozmetologiji, a postoje i parfemi koji imaju osnovu lubenice. Ukoliko je na lice nanesete kao masku, osvežiće vam lice i umanjiti bore.
Koštice naravno ne bi trebalo da jedete, ali ako neku i pojedete nije ništa strašno. Alergije na lubenicu su skoro nepoznate. Mnogo veća briga je trovanje koje možete da dobijete ako lubenica duže stoji i izgubi svežinu. Trovanja lubenicom veoma su česta tokom leta, pogotovo pred kraj sezone.

No comments:

Za mame i buduce mame