Thursday, July 10, 2008

Odlozite ''one dane''

(PRESS)

Za vreme letovanja menstruaciju možete da odložite antibebi ili hormonskim pilulama, ali samo ako vam to odobri lekar

Ukoliko ne želite da vam dugo planirano i iščekivano letovanje pokvari mesečni ciklus, postoji i način da ovaj problem izbegnete. Ana Mitrović, ginekolog u GAK-u „Narodni front", kaže da menstruaciju jednostavno možete da odložite korišćenjem antibebi pilula ili hormonskih tableta, ali napominje da ih nikako ne uzimate na svoju ruku.

Oprez: pilule su osetljive na vrućinu

Kontraceptivne pilule osetljive su na vrućinu, tako da bi tokom putovanja trebalo da budu u neseseru koji neće biti na vrućini. Nemojte da ih stavljate blizu parfema, acetona i alkohola, jer sve ovo može da poremeti hemijsku stabilnost pilula. Pilule takođe nemojte da nosite na plažu, bezbednije je da ostanu u sobi, u kojoj temperatura neće prelaziti 25 stepeni.

- Sve veći broj žena želi potpuni komfor u svom životu, posebno tokom leta. One jednostavno ne pristaju na to da im letovanje kvari menstruacija, posebno ako je bolna ili preobilna. Danas svaka žena može bez opasnosti da izbegne, odnosno odloži menstruaciju, ali naravno to treba da uradi u konsultaciji sa svojim ginekologom. To je jednostavnije ženama koje koriste kontraceptivne pilule i koje inače imaju redovan, značajno kraći i manje obilan menstrualni ciklus. Ono što je veoma značajno jeste da žene koje koriste antibebi pilule mogu ciklus da planiraju promenom rasporeda uzimanja tableta. Na taj način, mesečni ciklus možete da odložite i duže od dve nedelje, a da pri tom ne poremetite hormonski status. Isti efekat mogu da postignu i žene koje inače ne koriste antibebi pilule u dogovoru s ginekologom, koji će im napraviti šemu uzimanja tableta - objašnjava Ana Mitrović.

Ukoliko niste korisnica kontraceptivne pilule (koja vam omogućava odlaganje menstruacije), menstruaciju možete da odložite upotrebom hormonske pilule.

- To je hormonska, ali nije kontraceptivna pilula, čije ime nećemo spominjati da ih žene ne bi uzimale samoinicijativno. S njenim korišćenjem treba početi oko tri dana pre očekivanog ciklusa i uzima se onoliko dana koliko želite da odložite menstruaciju, a najviše dve nedelje. Posle dva do četiri dana od poslednje tablete dobićete menstruaciju, a ukoliko ste zdrava osoba, ova procedura nema posledica - kaže Ana Mitrović.

Prema njenim rečima, sporedni efekat koji može da se javi jeste blago krvarenje, ali njemu ne treba pridavati značaj jer je prolazno i bezopasno. Takođe, kod nekih žena odlaganje menstruacije može da izazove stanje slično predmenstrualnom sindromu, odnosno bolove u grudima, glavobolje, napetost i slično.

No comments:

Za mame i buduce mame