Sunday, November 2, 2008

Silikonska groznica od Suzane do Cece

U HOLIVUDU je lakše priznati sklonost ka alkoholu ili da si upravo izašao iz neke klinike za odvikavanje od narokotika nego da si koristio usluge plastičnog hirurga. Jedino objašnjenje za to je da su poznate ličnosti, kada je reč o godinama i lepoti, sujetne na kvadrat. I ne samo to. Nekada su estetski zahvati bili njihova privilegija, a danas gotovo svaka žena na planeti može sebi da priušti „plastičara“, i još da se time pohvali.
Brazilska manekenka Anđela Bizmarki je, recimo, početkom ove godine otišla na svoju 42. operaciju da bi bila što lepša dok bude predvodila školu sambe na karnevalu u Riju. Tako se približila Ginisovom rekordu, koji sa 47 operacija drži Amerikanka Sindi Džekson, i postala zvezda u Brazilu.
I primeri iz našeg susedstva govore da odlazak kod estetskog hirurga nije više privilegija dama sa Beverli Hilsa. U Hrvatskoj, recimo, roditelji sve češće, za rođendan, dobar uspeh u školi i položen uspeh svoje mezimice časte operacijama nosa, ali i povećanjem grudi i usana.
Prsata starleta Džordan nije bila odlikašica, ali je to ne sprečava da se podvrgava operacijama. Ove godine potpuno je promenila izgled. Britanci su izračunali da ju je to koštalo 40.000 funti. Smanjila je nos, ugradila implantate u obraze, redovno odlazi na injekcije botoksa, popravila je usne, sredila ten hemijskim pilinzima, uradila je i liposukciju... I bila je spremna da prizna da je zarad lepote posetila estetskog hirurga. Implanti su proslavili i Pamelu Anderson, koja je osim toga korigovala i nos, a redovno odlazi da joj ubrizgaju injekcije kolagena u obraze i usne.
Ovisnica o botoksu je Kajli Minog. Sa botoksom je preterala glumica iz „Očajnih domaćica“ Teri Hačer, koriste ga i Džejmi Li Kertis, Glen Klouz, Tina Tarner, Madona, Glorija Estefan, Šeron Stoun (sredila i grudi, a stavlja i kolagen u usne), a Nikol Kidman se zbog njega našla na udaru kritike. Botoks pojašnjava zašto Viktorija Bekam ne može da se nasmeje.
Fej Danavej je prerano počela da se podvrgava operacijama na licu. Ešli Simpson je sredila nos, Anđelina Džoli ga je stanjivala, a zbog devijacije ovaj deo lica prepravljale su i Kameron Dijas, Dženifer Aniston, Kortni Lav (ugrađivala je silikone u grudi, pa ih je vadila, a operisala je i usne). Mišel Fajfer je napravila nove jagodice, Dru Barimor je priznala da je još u 16. godini smanjila grudi (ima i toga), jer je bila iskompleksirana zbog njihove veličine.
I hrvatska manekenka Nina Morić, koja živi u Italiji, priznala je da je u 17. godini stavila silikon u usnu, ali se u međuvremenu pokajala i izvadila ga. Spisak glumačkih i muzičkih diva poduži je, a svetski hirurzi saglasni su u oceni da je Demi Mur (ugradila silikone, išla na liposukciju, redovno odlazi na „remont“ lica) najbolji primer za to kako se treba ulepšati.
Pelcer plastičnih operacija primio se i na našim prostorima. Da je ugradila silikone među prvima je, krajem devedesetih, priznala bivša članica prve postave grupe „Models“ i manekenka Ivana Berendika. Nekoliko godina kasnije isto je uradila i Mimi Karanović-Živković, takođe manekenka i bivša članica „Modelsa“, koja, međutim, o tome nije javno pričala.
Suzana Mančić je grudi uvećala odavno, a hirurge je, kažu, obilazila i zbog liposukcije
i fejsliftinga. Uz pomoć silikonskih implantata grudi su uvećale i učvrstile i Ksenija Ivanović, Natalija „Trik FH“, Vesna Trivić-Đogani, Anica Milenković, Arijana, Irina Kolin, Selma Bajrami, Ivana Kukrić, Romana, Mina Kostić (pre nekoliko godina lekari su joj napravili jaku četvorku).
Pevačica Maja Nikolić svojevremeno je govorila da su joj se grudi povećale uz pomoć nekakve dijete, što je izazvalo podsmeh.
Svetlana-Ceca Ražnatović je priznala da je posle porođaja povećala obim „pluća“, a nove grudi već dve-tri godine ponosno šetaju i pevačice Ksenija Pajčin i Goga Sekulić (kažu da je napravila odličan posao), dok je Stoja nedavno izjavila da se ratosiljala silikona jer su joj grudi bile „prevelike, oblik neprirodan i nesrazmeran“.
Da je sredila grudi javno je priznala bivša mis Jugoslavije Jelena Jakovljević. Isto su učinile i Jelena i Olja Karleuša. Nataša Bekvalac skrivala je da je povećala grudi, a onda su u jednom tabloidu osvanule fotografije njenih grudi pre i posle operacije.
Marina Živković i Ana Bekuta priznale su da su dizale kapke. Još devedesetih nos je zbog devijacije operisala Dragana Mirković. Nos su operisale i Zorica Marković, Viktorija, Ksenija Mijatović (sredila i grudi), a pre godinu dana zbog otežanog disanja to je u Americi učinila i teniserka Jelena Janković.
Imitator Karamela ne krije da je smanjio uši, popravio nos i kapke, presadio kosu, napumpao usne. No, kada je reč o muškarcima koji se podrvgavaju estetskim operacijama, svet ide korak ispred nas. Robert Redford je žrtva plastične hirurgije, na Patriku Svejziju vidljivi su tragovi fejsliftinga, ali loše urađenog. Na ulepšavanje su išli i Džordž Majkl, Elton Džon, Sting...

ONI SU PRETERALI
NAJVEĆA žrtva estetskih operacija je Majkl Džekson. Veruje se da je čak 30 puta operisao nos, zbog čega je pretila opasnost da mu otpadne. Povodom njegovog 50. rođendana, krajem avgusta, nemački časopis „Bild“ objavio je sliku, odnosno foto-robot, kako bi Majkl danas izgledao da nije imao nijednu operaciju. Sasvim drugačije!
Zbog preteranog odlaska kod „plastičara“ unakažene su i Melani Grifit i Donatela Versaće. Deluju kao da su imale blizak susret sa rojem pčela. Pevačica Šer je za poslednje dve decenije nekoliko puta radila fejslifting, operisala je vilicu, grudi i zadnjicu, i tako potpuno promenila fizionomiju. Priznala je da je imala stotinak sitnijih i desetak krupnijih operacija, te da je i u bolnici radila korekciju obrva.
Kao veliki promašaj stručnjaci navode primer kraljice romantičnih komedija Meg Rajan. Šta njoj bi da 2001. godine poveća usne? „Deluje kao da je na lice stavila vaginu“, surov je bio producent Kliford Streit.

LISTA NAJTRAŽENIJIH
JOŠ do juče Amerikanke su posećivale „plastičare“ sa zahtevom da ih „pretvore“ u klasične lepotice poput Ketrin Zite Džons, Džulije Roberts i Hale Beri. Na listi najtraženijih fizionomija sada ima mlađeg sveta.
Godišnje istraživanje „Najtraženiji holivudski izgled“, koje obavlja Institut za estetsku hirurgiju na Beverli Hilsu, pokazuje da su najviše na ceni obrazi Naomi Vots, oči Sijene Miler, nos Džesike Albe i Ketrin Hejgl, usne Skarlet Johanson, grudi Eve Longorije, vilica Kire Najtli i koža Paris Hilton.
Kada je reč o muškarcima, najviše se traže nos Leonarda di Kaprija, telo fudbalera Dejvida Bekama, plave oči Danijela Krejga, vilica Džordža Klunija i usne Meta Dejmona.

POZNATI O PLASTICI
Pop pevačica Aleksandra Perović kaže:
- Kod muškaraca ne vidim potrebu za tim, izuzev u poznim godinama, kada mogu, recimo, da srede kapke. Muškarci s godinama dobijaju na muževnosti i šarmu. Na sebi nisam ništa radila, ali odobravam sve operacije urađene s merom. Kada vidim da je neko preterao, bude mi krivo.
Multimedijalni umetnik Miki Perić podržava „plastiku“.
- Najbolji primer uspešnih estetskih zahvata je Pamela Anderson. Ona mi je super. Plava, mala, a velike grudi. To je većini muškaraca pojam prave žene. Što se tiče muškaraca, nisam za fejslifting. Muškarac treba da stari normalno. On je kao vino - s godinama i iskustvom postaje šarmantniji i tako zrači. (S. M. K.)

No comments:

Za mame i buduce mame