Monday, November 24, 2008

Kinezis – novi način vežbanja

Blic
Nov način vežbanja na kinezis spravama može da vam pomogne da brzo dođete do željene linije. Reč je o najnovijim spravama za vežbanje, kinezis, koje su se upravo pojavile i kod nas, a na kojima vežbaju mnoge slavne ličnosti - od predsednika Italije do glumica iz Holivuda.

- Na koju god fizičku aktivnost pomislite možete da je svrstate u jednu od tri grupe. U prvu spadaju vežbe mišićnih fleksibilnosti kao što je pilates i joga. Drugi oblik su kardio vežbe, recimo trčanje i biciklizam a u treću grupu spadaju vežbe mišićne snage i izdržljivosti, vežbe koje se rade sa opterećenjem. Ako ste rešili da vežbate u teretani to je OK , ali nije dovoljno. Joga je takođe super, ali nije dovoljna, voziti bajk je u redu, ali ni to nije dovoljno… Najbolje su vežbe koje su raznovrsne, koje u sebi sadrže sve tri grupe fizičkih aktivnosti, a to vam omogućavaju kinezis sprave – objašnjava dr Saša Plećević, fitnes instruktor i tvorac programa „Dr Feel Good“ za „Blic“.

Kako izgledaju sprave za kinezis?

- Reč je o kutijama koje su postavljene u zidu u kojima se nalaze rastegljive sajle. Dok vežbate, vučete sajle, imate slobodu pokreta i opterećenje koje vama odgovara. Od sprave možete da odete čak i tri metra, konstantno ste pod opterećenjem, a mogućnost povrede je minimalna - kaže Plećević.
Ako vežbate na kinezis spravama, način vežbanja zavisi isključivo od vaše kreativnosti. Možete da radite sva tri oblika fizičke forme: kardio trening uz specijalne pojaseve koji vam omogućavaju trčanje, možete da radite pilates i jogu i, naravno, vežbe za mišićnu za snagu i izdržljivost. Tačnije, možete da radite skoro 500 vežbi, samo treba da odlučite koje.
- Efekti su odmah vidljivi jer rade velike grupe mišića pod opterećenjem. Potrebno je da na treningu provedete po sat vremena, tri puta nedeljno - objasnio je Plećević i dodao da za uspeh tokom vežbanja, ipak morate da promenite i način ishrane jer, ukoliko vežbate i jedete više, umesto da smršate, dobićete kilograme.

No comments:

Za mame i buduce mame