Tuesday, November 25, 2008

Ruke nevole zimu

PRESS

Parafinska pakovanja, hidratantne kreme koje sadrže eterična ulja i vitamine A i D, kao i one na bazi limuna i meda sprečiće perutanje i isušivanje kože na rukama u hladnim danima koji nam predstoje

Ruke su, kao i lice, zimi najizloženije hladnoći i isušivanju. Koža koja počinje da se peruta i crveni signalizira nam da joj je potrebna dodatna nega. Zato je neophodno da već sad ruke počnete dodatno da negujete i pripremite za prave zimske dane.

Nahranite nokte

Pored nege kože, briga o rukama podrazumeva i održavanje noktiju, uklanjanje slojeva laka i brigu o zanokticama. Pravilna higijena ruku sprečiće razna gljivična oboljenja. Takođe, pravilna ishrana, bogata kalcijumom, gvožđem, cinkom, vitaminima A, B, C, D, E i esencijalnim masnim kiselinama može da ojača nokte i da učini da nokti budu što manje oštećeni. Dehidracija takođe utiče na slabost noktiju, zbog čega se preporučuje da svakoga dana popijete dva litra vode.

Hranljive zaštitne kreme za ruke sadrže potrebne vitamine za sprečavanje isušivanja i pucanja kože, ali veoma je bitno da posle svakog pranja ruke obrišete i nanesete kremu, čak i više puta dnevno. Preporuka je da koristite kreme koje sadrže eterična ulja i vitamine A i D. Takođe, odlične su kreme na bazi meda i limuna.

Ipak, nije potrebno da koristite isključivo specijalne i skupe kreme. Dovoljno je da u svakodnevicu ubacite nekoliko trikova za negu ruku. Tako, na primer, stanje kože možete da popravite tako što ćete posle ispijanja čaja iskoristiti parče limuna da premažete kožu ruku, koja će posle toga biti meka i glatka.

Takođe, treba da znate da je voda jedan od najvećih neprijatelja lepih ruku. Zato izbegavajte da ruke držite u vreloj vodi. Tako ih nećete ugrejati, a krvni sudovi će se naglo proširiti, pa može da dođe do pucanja kapilara. Ukoliko vam je koža ruku gruba, perite ih samo blagim sapunom i brišite ih isključivo pamučnim peškirom. Poželjno je da nosite gumene rukavice dok obavljate kućne poslove.

Iako možda imate utisak da još uvek nije toliko hladno da bi trebalo da nosite rukavice, vaše ruke ne osećaju isto. Zato je poželjno da već sada počnete da nosite tanje rukavice, posebno ako duva vetar.

Veoma bitno... Posle svakog pranja ruke obrišite i nanesite kremu, čak i više puta dnevno

Veoma bitno... Posle svakog pranja ruke obrišite i nanesite kremu, čak i više puta dnevno

Ukoliko su vam ruke toliko osetljive da ne pomaže uobičajena nega, povremeno se preporučuje da posetite kozmetičara zbog parafinskog pakovanja, koje dubinski hidrira kožu. U kućnoj varijanti pomažu i nanošenje obične kreme za ruke u debljem sloju i umotavanje u topao peškir ili rukavice.

1.Kad vozite, namažite ruke kremom sa UV zaštitom bez obzira da li je leto ili zima
2.Ne perite ruke agresivnim sredstvima, već nežnim sapunima s dodatkom sastojaka koji neguju
3.Starenje kože ruku sprečavaju vitamini E i C, dok AHA kiseline deluju poput pilinga, zato potražite proizvode za negu koji ih sadrže
4.Jednom ili dva puta nedeljno počastite ruke nežnim pilingom, koji će odstraniti mrtve ćelije, ali i podstaći cirkulaciju i procese obnavljanja kože
5.Uvek u torbici nosite kremu za ruke i nanesite je posle svakog kontakta s vodom

No comments:

Za mame i buduce mame