Saturday, November 15, 2008

Savetujte kćerke

Edukacija ženske decePolno sazrevanje žene deli se na nekoliko perioda, i svako od njih po svojoj problematici i patologiji, na određeni način može biti predmet posete ginekologu.
Žensko novorođenče je bogato hormonima majke. U tom periodu može se javiti oskudno krvarenje iz polnih organa, nabreknuće i pojava beličastog sekreta iz dojki. Ove pojave se povlače spontano nakon tri do pet dana.

Period ranog detinjstva - Nakon perioda iščezavanja hormona majke, nastupa period hormonske inaktivnosti, odnosno ranog detinjstva. U ovom periodu, s obzirom na to da vagina nema odbrambenih ćelija, lako se mogu umnožavati patogene bakterije i prodirati u nju, pa će devojčica osećati nelagodu u predelu spoljne genitalije, osećaj peckanja, svraba, otežanog mokrenja ili pečenja pri mokrenju. U tom slučaju treba potražiti pomoć ginekologa.

Pubertet u doslovnom smislu znači momenat kada je dostignuta polna zrelost, ali taj termin široko podrazumeva period polnog sazrevanja. Neki, međutim, pubertetom smatraju period od pojave prvih znakova razvitka dojki i polne dlakavosti do pojave menarhe (prve menstruacije), a period nakon toga do polne zrelosti i završetka razvoja - adolescencijom.
Prvi znaci aktivnosti jajnika javljaju se oko 8. godine uz individualne varijacije, pri čemu genetski činioci imaju uticaj na početak nastupa puberteta. Značajna je, međutim, i uloga socijalno- ekonomskih faktora, kao i načina ishrane. Pubertet sada počinje znatno ranije - 2,5-3,5 godine nego u prethodnom veku.

Vremenski razmak između prvih znakova puberteta i potpune zrelosti kreće se od 1,5-6 godina. Menarha (prva menstruacija) nastupa 2,3 godine u proseku nakon pojave prvih znakova razvitka dojki, a raspon može biti od 6 meseci do 5,5 godina.

U ovom periodu života posebno je značajna uloga majke, odnosno način na koji majka priprema buduću majku za život. Detetu treba objasniti da je razvoj tela i pojava menstruacije nešto što je sasvim prirodno i normalno. Da se to dešava svim njenim drugaricama, i da će zahvaljujući promenama u telu i ona jednog dana moći da postane majka. Nažalost, veliki broj devojčica doživi stres prilikom prve menstruacije. Često prva menstruacija i majke zatekne nespremne, upravo iz razloga što se prva menstruacija zna pojaviti vrlo rano. Zato je moj savet, pričajte sa svojim detetom i pripremite ga da u budućnosti pravilno postupa i čuva svoje zdravlje na pravi način, dajte mu pozitivan primer povodom lične higijene i preventivnim odlascima kod svog ginekologa. Dajte joj slobodu da vas pita za bilo koji problem u vezi sa njenim zdravljem, a ako ne znate da odgovorite ili se ustručavate, naučite dete da bilo koji problem u vezi sa seksualnim ili reproduktivnim zdravljem može da reši uz pomoć svog ginekologa. Savetujte je da treba da poseti ginekologa pre stupanja u seksualne odnose, da bi se zaštitila od neželjene trudnoće ili polno prenosivih bolesti.

Specijalista ginekologije i akušerstva, ginekološka ambulanta „Šoć”
Dr Milana Šoć

Izvor: vijesti.cg.yu

No comments:

Za mame i buduce mame