Monday, November 10, 2008

TRČEĆI KROZ ŽIVOT

PRESS

Džogiranje nije samo dobro za poboljšanje zdravlja, kondicije i lepši izgled, ono pomaže i da razvijete istrajnost i izdržljivost

Trčanje je jedan od najefikasnih i najjednostavnijih načina za opuštanje i oslobađanje od stresa. Ova vrsta rekreacija mnogima je omiljena jer možete da trčite bilo gde, a vreme i trajanje treninga možete da prilagodite svom ritmu i raspoloživom vremenu.

Patike su najbitnije

Za garderobu u kojoj trčite jedino je važno da bude udobna i lagana, ali morate da budete veoma oprezni pri izboru patika. Pri trčanju su stopala, kolena, kukovi i kičma stalno opterećeni, pa može da dođe do povreda, tako da bi telo trebalo što više rasteretiti. Pri pretrčanom kilometru stopalo čak i do 500 puta udari u tlo, tako da su od izuzetne važnosti udobne i vašem stopalu potpuno prilagođene sportske patike sa mekim i debelim đonom.

Svi oni kojima ne prija zatvoren prostor i ambijent sala za sport i rekreaciju najbolje će se osećati ukoliko se budu bavili trčanjem jer ono omogućava rekreaciju na svežem vazduhu.

Leči depresiju, dobro za srce

Trčanje uz ravnomerno i duboko disanje snabdeva mozak velikom količinom kiseonika, a upravo to je najefikasnije oružje protiv stresa i priprema za borbu sa svakodnevnim naporima.

Nakon trčanja fizički i psihički se bolje osećate, a za džoging nisu potrebni posebna znanja, pripreme, ni oprema. Učinak će biti višestruk i vrlo lako i brzo će se primetiti prvi rezultati. Redovnim trčanjem ćete spustiti krvni pritisak, i time izbeći mnoge bolesti.

Neophodno... Trčanju moraju da prethode zagrevanje i istezanje, a obavezno je i da nadoknadite svu izgubljenu tečnost

Džogiranjem ćete takođe smanjiti poremećaje spavanja i izlečiti depresiju, poboljšati imunološki sistem i produžiti životni vek, pospešiti prokrvljenost i pomoći organizmu da sagori suvišne masti (za jedan minut trčanja u proseku trošite oko 15 kalorija), oblikovati svoje telo i ojačati mišiće, srce i kardiovaskularni sistem.

Muzika kao motivacija

Stručnjaci savetuju da počnete sa povremenim i laganim trčanjem, ili kombinacijom trčanja i hodanja. Pri trčanju slušajte omiljenu muziku, koja će nam pomoći da održite energiju i volju. Trčite redovno, ali bez preterivanja! Preterivanje se odnosi i na jačinu muzike koju slušate. Ne sme se desiti da muzika bude dominantna toliko da ne čujete šta se dešava oko vas.

Mali oprez kod trčanja

Ipak, pre nego što krenete sa ovom vrstom rekreacije imajte na umu da trčanju moraju da prethode zagrevanje i istezanje jer se na taj način smanjuje rizik od povreda, a mišići se zagreju, pa rade lakše i brže. Izbegavajte tvrde podloge jer dodatno opterećuju kolena.

Neposredno pre i posle trčanja nije preporučljivo da jedete, ali se pobrinite da u toku i nakon trčanja obavezno nadoknadite svu izgubljenu tečnost. Ako trčite po naselju pazite na saobraćaj i događaje u okolini. Ukoliko trčite noću - nosite neki fluorescentni deo odeće da biste bili uočljiviji.

A. RADENOVIĆ

No comments:

Za mame i buduce mame