Friday, November 7, 2008

Celulit i kako ga se rešiti

Celulit možemo definisati kao pojavu kozmetski neprihvatljivih grudvica i udubljenja na koži, koje imaju izgled pomorandžine kore. Sastoji se od naslaga masti koje se uglavnom javljaju na kukovima, butinama i zadnjici. Celulit je verovatno jedan od najčešćih estetskih problema kod žena i ne bi ga trebalo mešati s gojaznošću. Ponekad, celulit može biti još vidljiviji gubitkom određenog broja kilograma. Procenjuje se da 80% žena starijih od 20 godina, bez obzira na težinu ili veličinu, ima probleme s celulitom.


Kriterijume lepote i atraktivnosti veoma je teško definisati. Mnoge osobine različito se tumače u zavisnosti od etničke pripadnosti, kulture, socijalne grupacije i naravno, individualne percepcije idealnog izgleda tela. Među brojnim kriterijumima, veoma važan je odnos struka i kukova. U populaciji žena bele boje kože smatra se da je idealan odnos struka i kukova od 0,6 do 0,8, a da se druge vrednosti smatraju estetski neprihvatljivim. Lep izgled zahteva i glatku kožu bez celulita.

Celulit je kompleksan problem koji u svom nastanku uključuje mikrocirkulaciju i limfatike, otok vanćelijskog matriksa i prisutvo supkutanog masnog tkiva koje zahvata derm. Razlike u arhitekturi fibroznih septi koje okružuju masno tkivo nedavno su pokazane kod žena s celulitom i muškaraca. Ukratko, vezivno tkivo kože okružuje masne ćelije koje su nalaze u određenim komorama. Ivice ovih komora sadrže septe. Vremenom, masne ćelije se povećavaju u broju i veličini. Ovaj fenomen zajedno s akumulacijom lokalizovanog edema povlači površinu kože između septi, što dovodi do pojave grudvica i udubljenja koja se mogu videti na koži zahvaćenoj celulitom.

Postoje brojne terapijske opcije u lečenju celulita kao što je liposukcija, hirurška metoda koja je osmišljena za smanjenje celulita. Takođe, postoje i brojni pokušaji da se određenim farmakološkim preparatima tretira celulit, međutim, bez uspeha. Razloge za neefikasnost ili nedovoljnu efikasnost topijski nanošenih preparata treba tražiti u nedovoljnoj koncentraciji aktivne supstancije na tretiranom mestu i izostanku mehaničke ili druge energije u ovom vidu lečenja.

Mezoterapija je metoda kojom se kroz veliki broj malih uboda ubrizgavaju male količine razređene supstancije, što dovodi do određenog efekta zahvaljujući blizini mesta delovanja i većoj koncentraciji te supstancije na željenom mestu. Ova terapija dala je samo kratkotrajne rezultate uz mogućnost brojnih neželjenih efekata (infekcije, zapaljenje, itd.). Od pre nekoliko godina svoje mesto u lečenju celulita našli su i neinvazivni aparati koji koriste endermološke tehnike u svom radu. Nešto kasnije, značajan pomak na tržištu aparata koji se koriste u lečenju celulita postigao je VelaSmooth.

Nova generacija ovog aparata za oblikovaje tela, VelaShape, je najnoviji i za sada prvi i jedini nehirurški, potpuno medicinski aparat koji je odobrila Američka agencije za hranu i lekove (FDA). On u svom radu koristi kombinaciju bipolarnih radiotalasa, infracrvenog svetla, vakuum i mehaničku masažu. Kombinacija infracrvene i radiotalasne energije precizno zagreva dermalno i hipodermalno tkivo u tretirajućoj regiji.

Precizno zagrevanje obezbeđuje bezbedan, efikasan i brz tretman koji dozvoljava da se veoma komforno postigne odgovarajući tonus, zategnustost i oblik tela. Vakuum i specijalno dizajnirani valjci za mehaničku masažu olakšavaju bezbednu i efikasnu distribuciju energije. Konačan rezultat je povećanje metabolizma uskladištene energije, povećanje limfne drenaže i redukcija ili smanjenje veličine masnih ćelija i masnih komora.

VelaShape je jedini aparat s dokazanim efektom kako na tkiva u dubljim slojevima, tako i na površni sloj kože, čak i posle samo pet tretmana. Ovaj rezultat meri se redukcijom masnog tkiva, obima i celulita. U kliničkim studijama sprovedenim u više medicinskih centara, 85% tretiranih osoba pokazalo je smanjenje obima butina od 1 do 7,2 cm. Efikasan je kod svih tipova kože, ne zahteva primenu lekova tokom tretmana i nisu zabeleženi neželjeni efekti.

Posle završetka kompletnog tretmana preporučuje se periodično sprovođenje pojedinačnih tretmana. Kao i ostale nehirurške ili hirurške tehnike, rezultati će biti dugotrajniji ukoliko se redovno sprovodi pravilan i balansiran način ishrane uz odgovarajuću fizičku aktivnost.

1 comment:

Unknown said...

Mezoterapija je bezbedna i veoma uspešna metoda, ali samo ako je sprovodi lekar obučen za njenu primenu. Svaka metoda može imati štetan efekat i ugroziti Vaše zdravlje, ukoliko je sprovedena od strane nestručnog lica. Uspeh, takođe, zavisi i od samih pacijenata, koji se moraju pridržavati saveta lekara. Naš tim ima bogatu arhivu uspešnih tretmana mezoterapijom u Beogradu.

Za mame i buduce mame