Saturday, November 15, 2008

Ženama je za duge staze bitnija inteligencija

Pametniji muškarci su privlačniji?

IzborSeksualna privlačnost i fizički izgled važan su faktor kod odabira partnera. Ali kad je u pitanju veza na duge staze, izgleda da je ženama ipak važnija inteligencija.

Istraživanjem sprovedenim na Univerzitetu Elon u Severnoj Karolini utvrđeno je da žene za vezu na duge staze kod muškaraca privlači inteligencija.

Umesto da od žena zatraže da nabroje kvalitete koje kod muškaraca najviše cene, Mark Prokoč sa Univerziteta Elon i njegov tim snimali su kamerom 15 kolega kako obavljaju različite zadatke.

Kolege volonteri izvodili su niz zadataka: čitali su dnevne izveštaje iz novina, govorili su o tome zašto bi baš oni bili idealni partneri, raspravljali o posledicama otkrivanja života na Marsu, igrali frizbi...
Svaki od njih je rešio i verbalni test inteligencije.

Nakon toga je više od 200 žena pogledalo seriju tih videa, pre nego što su ocenile inteligenciju, privlačnost, kreativnost i izabrale one za kratkoročne i dugoročne veze.

Rezultati su pokazali da su seksualna privlačnost i izgled važan faktor, ali što je muškarac pametniji, to je i poželjniji za dugoročnu vezu.

"Žene za dugoročnu vezu ne žele samo atraktivne muškarce, one žele inteligentnog i sposobnog muškarca u kojeg se mogu pouzdati. Mnoge žene traže pametnije muškarce jer će oni verovatno lakše zadržati porodicu na okupu, a i svoje dobre gene će preneti na potomke. U potencijalnom suprugu žene traže znakove koji pokazuju da će biti dobar otac", rekao je Mark Prokoč, voditelj studije.

Ipak, seksualna privlačnost i fizički izgled i dalje igraju važnu ulogu kod odabira partnera.
"Da imate priliku izabrati jednog od pet različitih inteligentnih ljudi, izabraćete onog koji vam je izgledom najprivlačniji", dodao je Prokoč.

Izvor: net.hr

No comments:

Za mame i buduce mame