Thursday, November 20, 2008

Hranom do bujne kose

PRESS

Stvaranje peruti, opadanje i oštećenje kose možete da sprečite ako u ishranu uvrstite namirnice poput spanaća, lososa, jaja, žitarica ili bobičastog voća

Zaboravite skupe šampone, regeneratore i maske! Tanka, beživotna kosa bez sjaja i ispucali vrhovi često su samo posledica loše ishrane, pa zato lek za njeno ozdravljenje treba potražiti u kuhinji.

Ako vam je kosa u lošem stanju, pomoću saveta frizera Ričarda Varda, koji tvrdi da pravilnom ishranom možemo da utičemo na njen kvalitet, imaćete sjajnu i zdravu kosu.

- Ishrana je najvažnija! Kosu treba hraniti iznutra kvalitetnim namirnicama, jer samo ćemo tako postići vitalnost, zdravlje i sjaj. Loša i beživotna kosa najčešće je rezultat nezdravog načina života, stresa, pušenja i kofeina - tvrdi Vard.

On naglašava da je za zdravu kosu najvažnije unošenje dovoljne količine vode.

- Važno je smanjiti unos kofeina i alkohola, jer može da smanji apsorpciju gvožđa, što će izazvati stanjivanje vlasi, pa čak i gubitak kose - savetuje on.

Ako je vaša kosa lošeg kvaliteta, na jelovniku bi češće trebalo da budu namirnice poput spanaća, lososa ili jaja.

Tako je, na primer, spanać bogat gvožđem i vitaminom C. Nedostatak gvožđa može da izazove gubitak kose, dok je vitamin C važan za zdravlje vlasišta. Bobičasto voće, poput borovnice, prirodni je izvor gvožđa, pa ako imate problema s opadanjem kose, preporuka je da uzimate što više ovog voća. Isto važi i za crveno meso. Takođe, tamno lisnato povrće je i dobar izvor cinka, pa je zato važno da ga jedete kako biste izbegli perutanje kože glave.

Losos, srdela, skuša i tuna bogati su omega-3 masnim kiselinama, koje su izuzetno važne za zdravlje kose. Suvo teme koje se peruta obično je znak nedovoljnog unosa esencijalnih masnih kiselina u organizam. Žitarice imaju značajan sadržaj vitamina B kompleksa, izuzetno važnih za zdravlje kose. Osim žitarica, B vitaminima su bogati mleko i mlečni proizvodi, zeleno povrće, pekarski kvasac, džigerica i orašasti plodovi.

Jaja za zdravu kosu i nokte

Jaja su bogata biotinom, pa se preporučuje da u ishrani budu barem nekoliko puta nedeljno. Biotin je veoma važan u metabolizmu proteina, masti i ugljenih hidrata iz hrane. Biotin ima važnu ulogu u stvaranju osnovne keratinske supstance i time osigurava čvršću strukturu noktiju i kose. Osim u jajima, biotina ima i u pirinču, karfiolu, mleku i soji.

No comments:

Za mame i buduce mame