Tuesday, November 25, 2008

Zategnite mišiće u kancelariji i sačuvajte leđa

blic.co.yu
Zategnite mišiće u kancelariji i sačuvajte leđa
Pošto po ceo dan sedite u kancelariji, mišići su vam se opustili. Napunite baterije za samo nekoliko minuta pomoću ovih pet vežbi.

Istegnite kičmeni stub
Sedite na stolicu, ispravite leđa, noge raširite u širini kukova, a ruke podignite iznad glave. Donji deo leđa treba da bude priljubljen uz naslon stolice. Istežite ruke i gurajte ih unazad. Ostanite u tom položaju pet sekundi. Ponovite tri puta.
Napomena: Leđa sve vreme moraju da budu prava i zategnuta. Ne podižite ni ramena ni bradu.

Oslobodite se napetosti u potiljku
Zauzmite početni položaj kao u prvoj vežbi, stavite ruke na potiljak i sagnite glavu što više možete, ne pomerajući gornji deo tela. Spojite laktove i ostanite u tom položaju, dišući duboko. Ponovite tri puta.

Opustite cela leđa
Zauzmite položaj kao za vežbu br. 2, skupite noge i opustite gornji deo tela. Stavite dlanove na pod i ostanite u tom položaju.
Dok izdišete vazduh, podižite polako gornji deo tela (dok izbrojite do osam) sve dok se leđa potpuno ne isprave. Ponovite tri puta.
Napomena: Trudite se da ne sedite dugo sa pognutom glavom, čak iako vam to posao zahteva.

Podstaknite cirkulaciju
Sedite, ispravite leđa i spojite noge. Šake i podlaktice oslonite na naslon za ruke. Podignite levu nogu, sa stopalom koje savijate ka sebi. Držeći nogu zategnutu, brzo okrenite stopalo u suprotnom smeru i zategnite prste. Ponovite 20 puta sa jednom, a zatim sa drugom nogom.
Napomena: Izbegavajte previše nagle pokrete koji opterećuju zglobove.

Zategnite unutrašnju stranu butina
Sedite, ispravite leđa i raširite noge (više nego za prvu vežbu). Šake stavite sa unutrašnje strane kolena (kao na slici). Vršite ravnomeran pritisak butinama kao da želite da spojite dlanove (dok polako izbrojite do osam). Ponovite četiri puta. Napomena: Da bi šake mogle da se suprotstave pritisku butina, ruke moraju da budu zategnute.

No comments:

Za mame i buduce mame