Sunday, November 16, 2008

Pametna pilula koja sama nalazi mesto bolesti

Izvor: Blic
Pametna pilula koja sama nalazi mesto bolesti
Popiješ pilulu a ona sama nađe mesto da ispusti lek u delu creva tamo gde je najpotrebniji. Inteligentna pilula, nazvana “iPill”, koja sadrži mikroprocesor, bateriju, bežični radio, pumpu i rezervoar s lekom koji se ispušta u određeni deo organizma, najnoviji je proizvod holandske kompanije Filips.

Ova pilula, veličine 11x26 mm, može predstavljati bitno olakšanje u lečenju tegoba poput Kronove bolesti, raka debelog creva, ulceroznog kolitisa, čira, jer lek dolazi tačno tamo gde je potrebno, što takođe znači smanjenje doza i neželjenih efekata leka.
Pripremom, odnosno snimanjem digestvnog trakta lekar prvo pronalazi određeno mesto u sistemu za varenje gde će kapsula otpustiti lek. Program koji se snimi u mikroprocesor pre ubacivanja u pilulu, treba da, u reagovanju na nivo kiselosti u crevima, pokrene proces oslobađanja leka u organizam.
Pilula se može uneti u organizam zajedno sa hranom ili vodom, i onda se spušta onako kako se, inače, hrana spušta u želudac. Po indeksu kiselosti koji se poveća u stomaku sa dolaskom hrane, možemo utvrditi gde se tačno nalazi pilula, koja reaguje svojim senzorom za kiselost. Bežičnim radio predajnikom, ona šalje podatke kontrolnoj jedinici van ljudskog tela, a potom počinje precizno ispuštanje leka, koji vrši pumpa unutar pilule, dok mikroprocesor kontroliše ceo proces.
Dizajn inteligentne pilule odgovara serijskoj proizvodnji, a sve navedene komponente koje ulaze u sastav, minijaturizovane su zahvaljujući naprednoj elektronici i mehanici.
Kao mogući doprinos ove nove tehnologije u lečenju pacijenata, iPill može predstavljati važnu istraživačku alatku za razvoj novih lekova koji se mogu precizno “isporučiti” u sistem za varenje.
Kako se u zapadnom svetu beleži porast pacijenata sa bolestima digestivnog trakta ovaj izum može predstavljati važnu prekretnicu u načinu lečenja ovih pacijenata. Naime, Kronova bolest i kolitis se mogu lečiti lekovima, naročito steroidima, ali mnogi od ovih lekova imaju loše nuspojavne efekte za pacijente kada se rastvaraju sistematski po celom organizmu. Međutim, usmeravajući lek direktno do obolelog mesta, doze se mogu smanjiti i mnogi od propratnih efekata se mogu izbeći.
Upravo je potreba za preciznim usmeravanjem leka na određeni deo sistema za varenje ta koja je dovela do razvoja inteligentne pilule, to jest, elektronski kontrolisane isporuke leka.

No comments:

Za mame i buduce mame