Tuesday, November 11, 2008

Žene postaju alergične na modu

Preuske haljine, vrtoglave štikle, oklopni grudnjaci, štetne boje na tkaninama, tašne koje "odvaljuju" rame: i garderoba može biti pretnja zdravlju. Budućnost? Sintetičke tkanine obogaćene lekovitim sastojcima iz prirode...

Piše: Višnja Marjanović, VIVA magazin

Može li način oblačenja da utiče na zdravlje? O, da, često upravo odeća otkriva kako se osećamo, da li smo veseli ili tužni, želimo li da se dopadnemo ili "nestanemo". Verovali ili ne, streč pantalone, "oklopni" korset, razgolićeni pupak usred zime ili trenerka u kojoj se "kuvamo" i te kako utiču na zdravstveni bilten.

U studiji, rađenoj na rimskom univerzitetu, oko hiljadu žena svih uzrasta moralo je da odgovori na pitanja koje neprijatne tragove iza sebe ostavlja dnevna, a koje večernja odeća. Rezultat? Osamdeset procenata intervjuisanih požalilo se da zbog izgleda oseća ne samo nelagodnost, već i prave zdravstvene tegobe. Loša cirkulacija i znojenje, iritacije i alergije, infekcije i razne vrste bola direktne su posledice cipela koje ujutru navlačimo, pantalona koje su poslednji modni "krik", neudobnog donjeg rublja ili ultramoderne sportske odeće.

Šta vas žulja?

Od čega zavise sve te tegobe? Rimska lekarka i specijalista za kožne bolesti dr Marija Tereza Lukeroni kaže da sve više predstavnica lepšeg pola na pregled dolazi zbog onog što su tog dana obukle. Činjenica je da se mi žene rado poistovećujemo sa pogrešnom slikom i, u večnoj želji da budemo najlepše, spremne smo da žrtvujemo ne samo udobnost nego i zdravlje.

Najčešće nevolje?

Osobe koje dolaze žale se na dermatitis, iritacije i plikove uzrokovane bojama za tkanine – kaže dr Lukeroni. – Zanimljivo je da tamna odeća sadrži najagresivnije kolorante-izazivače zapaljenjskih promena na koži. Česte su i alergije koje nastaju u dodiru sa metalom: šnalom, dugmićima na džinsu, kopčama na prslučetu, patent-zatvaračem i svim onim što spada u bižuteriju. Kriv je nikl sulfat, prisutan u većini metalnih legura.

Moja štikla

Pored ovih lako uočljivih neprijatnosti, neki delovi odeće, modni detalji ili navike vezane za stil oblačenja ostavljaju dugoročne tragove.

Obuća sa vrtoglavo visokim potpeticama ili platformama, na koje se masovno «penju» devojke i mlađe žene, jedan su od glavnih uzroka deformisanih prstiju, boljke koja pogađa jednu od tri žene u svetu. Posledice nisu samo estetske: bol koji nastaje u nekom delu stopala prenosi se na koleno i kičmeni stub, primoravajući nas na nepravilan hod i neprirodan položaj tela – objašnjava dr Lukeroni.

Švedski naučnici otišli su korak dalje i pronašli da neprirodno iskošeni položaj noge na visokoj potpetici toliko zateže mišiće listova da dolazi do blokade neuroreceptora u donjim ekstremitetima i prekida lučenja dopamina od kojeg zavisi naše mentalno zdravlje. Pored toga, napominju lekari, vrtoglave štikle nepogrešivo vode u – celulit.

Jedni kupuju za broj manju odeću jer neće da priznaju da su nabacili poneki kilogram. Drugi ne odustaju od modernog donjeg rublja koje izaziva baš neugodne tegobe. "Tange, na primer, ostavljaju brazgotine koje mogu da nadraže kožu ili izazovu infekciju kao što je vaginitis. A grudnjaci, puni raznih žica, fišbajna i umetaka, prava su tortura: toliko stežu da onemogućavaju pravilno disanje, uzrokujući tegobe koje se ne svode samo na iritaciju ili dermatitis", upozoravaju specijalisti.

Mora li moda da boli?

O materijalima koji izazivaju alergije i zapaljenjske procese da ne govorimo: statistike pokazuju da se jedna od četiri žene žali na patologije uzrokovane tkaninama koje ne dozvoljavaju koži da diše. "Odeća od sintetike pojačava znojenje i nadražuje kožu, ali i prirodni materijali mogu da budu i te kako neprijatni. Osoba koja pati od astme ili ima izrazito suvu kožu ne podnosi, na primer, direktan dodir kože sa vunom. Njoj se, dakle, ne preporučuje ta prirodna tkanina jer su posledice svrab i neumereno znojenje, što dodatno pojačava nadražaj", kaže doktorka Lukeroni.

Teši saznanje da poslednja generacija sintetičkih (ili tehničkih) tkanina predstavlja upravo ono što je koži potrebno. "Drugim rečima, odeća bi u bliskoj budućnosti mogla postati glavni instrument za negu i dobrobit tela", kaže profesor Kozimo Karfanja, direktor milanskog Instituta za hemiju i tehnologiju. "Sintetičke tkanine su prave hemijske laboratorije u koje se lako ubacuju mikrokapsule s aktivnim sastojcima koji se oslobađaju u dodiru sa kožom. Ispitujemo tkanine od poliestera i najlona koje će moći da odgovore najrazličitijim zahtevima", kaže profesor.

Nova odeća predstavljaće ostvarenje snova svih žena (i muškaraca): lekovita, sa dejstvom tablete za mršavljenje, u kojoj se nećemo preznojavati. Da li je to moguće? Da, moguće je. Već danas su nam dostupni ultralaki i supertopli materijali u kojima zimi ne izgledamo «kao mečke». Ono na čemu se u istraživačkim laboratorijama trenutno radi još je revolucionarnije: uveliko se ispituje odeća koja će nas lečiti od dermatitisa, iritacija i drugih sličnih neprijatnosti. Ali, ne samo od njih. "Koža je idealno 'prevozno sredstvo' da se u organizam dopremi sve što mu je potrebno za dobro zdravlje. A odeća je najpogodniji instrument", objašnjava profesor Karfanja.

Neki primer? "Ubacili smo molekule jojobinog ulja u sintetičku tkaninu i, umesto nadražujućeg dejstva ovog materijala na kožu, dobili instrument zaštite od svih vrsta dermatoloških ispada".

A vi?

U anketi je učestvovalo 986 žena između 20 i 55 godina. Testirajte se i procenite kako vi gledate na ovu stvar.

1 – Događa li se da vam odeća pričinjava nelagodnost ili bol?

. Da 82%
. Ne 11%
. Ne znam 7%

2 – Najčešće «modne» tegobe kod vas su...?

. Loša cirkulacija 62%
. Preterano znojenje 59%
. Dermatitis 43%
. Plikovi i žuljevi 39%
. Alergijske reakcije 31%
. Crvenilo kože 24%
. Otoci 21%
. Bol u leđima 18%

3 – Šta ih je, po vašem mišljenju, izazvalo?

. Za broj manja odeća 28%
. Sintetičke tkanine 26%
. Neudobna obuća 15%
. Tesno donje rublje 12%
. Teške tašne 8%
. Alergije 6%

4 – Koje delove odeće uporno nosite iako su vam neudobni?

. «Oklopno» prsluče 72%
. Vrtoglave potpetice 65%
. Pripijene pantalone 61%
. Tange 58%
. Kratke majičice 52%
. Čipkano rublje 42%
. Naušnice i ogrlice 32%
. Tesne hulahopke 28%

5 – Kad su tegobe vezane za odeću/modne detalje najizraženije?

. Uveče kad izlazim 31%
. Dok se bavim sportom 25%
. Na poslovnom sastanku 19%
. Na putovanju 13%
. U danima ciklusa 6%

6 – Mislite li na udobnost kad kupujete odeću i/ili modne detalje?

. Da 24%
. Ne 67%
. Ne znam 9%

7 – Glavne «lekovite» osobine tkanina koje poznajete?

. Telo u njima diše 27%
. Smanjuju stres 24%
. Ne izazivaju alergiju 21%
. Elastične su 15%
. Daju lepu liniju 9%.
. Ne znam 4%

8 – Šta treba da sadrži «materijal snova» od kojeg će se šiti odeća u bliskoj budućnosti?

. Vlakna za mršavljenje 34%
. Vlakna za masažu 26%
. Nešto protiv znojenja 14%
. Nešto protiv komaraca 12%
. Lekovite molekule 9%
. Ne znam 5%

No comments:

Za mame i buduce mame