Monday, November 24, 2008

Najbolja noćna nega

Blic
Pomozite svojoj koži da se obnovi dok spavate


Svako od nas provede u proseku 20 godina spavajući. San je jedan od najboljih prirodnih načina da se organizam osveži. Njegovo blagotvorno dejstvo odražava se na izgled lica i raspoloženje.

Najnovije studije pokazuju da između ponoći i četiri sata ujutru epiderm najbolje reaguje na aktivne principe sadržane u kremama.
Grešite, dakle, ako noću ne nanosite hranljivu kremu na lice pod izgovorom da koža treba da diše. „Koža danju mora da se bori protiv stresa kome je izložena“, objašnjava slavni italijanski dermatolog Marija Tereza Lukeroni.
„Zato koristi noć da regeneriše oštećeno tkivo i napuni baterije. Ćelije se u snu obnavljaju oko deset puta brže nego tokom dana. Taj proces dostiže vrhunac u jedan posle ponoći,“ objašnjava ona.

Čišćenje „po meri“

Večernje čišćenje lice mora da bude nezaobilazna rutina ako želite da vam koža zadrži mladalački izgled. Osim što uklanja šminku, izumrle ćelije, smog i atmosferske čestice nataložene na koži, ono omogućava oksigenizaciju epiderma i priprema ga za hranljivu kremu.
„Sipajte mleko za čišćenje na dlanove“, savetuje italijanska kozmetičarka Marijabruna Corci, „a zatim ga nanesite na lice i vrat. Onda pređite preko lica vlažnim sunđerom da piste uklonili mleko. Posle toga nanesite tonik.“

Lek protiv bora oko očiju

Svakoga dana trepnemo u proseku deset hiljada puta da bi oči sačuvale vlažnost. To je prilično veliki napor za osetljivu zonu u kojoj je epiderm četiri puta tanji nego na ostalim delovima lica pa je zato podložniji borama i opuštanju.
Osim toga, stres, nagle promene temperature, nedostatak ili višak sna i mimika negativno se odražavaju na cirkulaciju, što ima za posledicu otečenost i podočnjake.
Da biste ujutru bili zadovoljni izgledom očiju i zone oko njih, neophodno je da uveče nanesete specifičnu kremu za negu ovog dela lica.
„Ali pazite“, upozorava Marija Tereza Lukeronijeva, „možete da koristite samo kreme i serume predviđene za ovaj deo lica, obogaćene aktivnim principima koji otklanjaju umor i biljnim ekstraktima koji podstiču površinsku mikrocirkulaciju.“

OSAM KORISNIH SAVETA
DA
Koristite specijalan gel i kremu za zonu oko očiju. Nanesite ih vrhom malog prsta od jagodičnih kostiju ka unutrašnjim uglovima očiju.
Primenite šijacu masažu da biste se oslobodili podočnjaka. Pritisnite unutrašnji ugao oka ispod mesta gde počinje obrva, a onda blago pritiskajte deo iznad očiju sve do slepoočnica (prsti treba da klize).
Odspavajte po podne, ali ne duže od pola sata. Ako preterate, posle ćete biti još umorniji.
Ubacite kesicu sa sušenim cvetovima lavande u jastučnicu ili stavite tanjirić sa dve-tri kapi lavandinog ulja na noćni ormarić.
NE
Nemojte da nanosite kremu na gornje kapke ili na sam rub oka da ne biste iritirali vežnjaču.
Nemojte da spavate u sobi u kojoj je previše toplo. Previsoka temperatura isušuje kožu i usporava regenerativne procese.
Nemojte da se izlažete zračenju.
Isključite mobilni telefon, radio-budilnik, kompjuter i sve ono što može da bude izvor elektromagnetnog zračenja. Ako baš morate da ih držite uključene dok spavate, neka budu udaljeni najmanje dva metra od kreveta.
Nemojte da vilenite noću.
Najbolje je da ne spavate manje od šest i više od 10 sati.

No comments:

Za mame i buduce mame