Sunday, November 16, 2008

TITULA SLAVE I PROKLETSTVA

PRESS

Misica nosi krunu samo godinu dana, a kada preda lentu naslednici, ima dva puta - ili se njeni snovi raspršuju ili dobija dobre angažmane

LENTA GARANTUJE 12 MESECI POPULARNOSTI... Od misice zavisi da li će pasti u zaborav ili dobro unovčiti lepotu

Jedina kruna za koju se zna da će na nečijoj glavi stajati tačno godinu dana je ona koju ponese devojka izabrana za mis. S krunom dobija još mnogo toga - popularnost, naslovne strane, bezbroj udvarača, snimanje reklama. A kada ta godina prođe, sve od nje zavisi - da li će dobiti angažmane, bogatog muža ili će njena očekivanja da se rasprše onog momenta kada lentu preda svojoj naslednici.

Sanja Papić

MIS UNIVERZUMA... Sanja Papić sačuvala slavu

Sudeći po onome što su postigle tadašnje lepotice, titula mis imala je najveću vrednost u vreme Tita. Strogo se vodilo računa o tome da izabrana jugoslovenska lepotica mora da zna bar nešto više od pravilne šetnje modnom pistom pa su sve tadašnje misice napravile uspešnu karijeru u nekom javnom poslu. Tako je Biljana Ristić, mis 1972, o kojoj kruže priče da joj se na svetskom izboru udvarao Gregori Pek, postala imitatorka, Zlata Petković - glumica, Daliborka Stojšić, mis 1968. godine, postala je pevačica.

Uvod u manekenstvo

Među njima najdalje je, bar kada je lepota u pitanju, dogurala Nikica Marinović, prva jugoslovenska mis (1966), koja se okitila titulom prve pratilje mis sveta. Međutim, da lepota i uspeh nisu dovoljni za sreću, videlo se pre nekoliko dana kada je ova najlepša Dubrovčanka svih vremena tragično završila život u 61. godini. Već dugo, kako njeni prijatelji tvrde, živela je povučeno i patila od depresije. Oni koji su imali prilike da je viđaju kažu da je do kraja izgledala zanosno.

UBILA SE... Nikica Marinović, prva mis SFRJ / POSTALA GLUMICA... Zlata Petković

I dalje lepa Biljana Ristić priznaje da se dosta toga promenilo u odnosu na vreme kada je ona proglašena za najlepšu Jugoslovenku.

Biljana Ristić

SVE JE TO BIZNIS... Biljana Ristić

- Ne mogu da kažem da su izbori pre bili bolji. Danas je sve ispolitizovano, mada su izbori za mis uvek bili biznis iza koga stoje velike kompanije. Opstajale su one koje imaju talenta, pa volju i želju da uspeju, a da pri tom imaju prilično sreće. Ja sam se s predumišljajem prijavila na to takmičenje. Smatrala sam da će tako moj glumački talenat i imitacija izaći iz anonimnosti, što i jeste bilo tačno. Ipak, izaći iz anonimnosti nije toliko teško, ali je teško zadržati se. Još teže je doći do ovih godina, a da vas još prepoznaju na ulici i sećaju se vaših imitacija - kaže Biljana.

Poslednja SFRJ misica Slavica Tripunović je takođe od onih koje su umele da iskoriste titulu koje su ponele. Nakon isteka njenog mandata lepotice, ona se bacila u muzičke vode i godinama unazad prisutna je na estradi.

Problematična... Ana Saso flašom gađala turiste

Misice SRJ, SCG, a sada Srbije, imale su različita gledišta o tome šta im je titula donela, a šta odnela. Tako se, na primer, Lana Marić (mis 1999) žalila da nije dobila nikakve poslove, već samo večere s ambasadorima koje joj ništa dobro nisu donele. Za razliku od nje, njena naslednica Iva Milivojević bila je srećna jer je kao mis Srbije proputovala svetom, upoznala mnogo ljudi i na osnovu tih poznanstava mogla da postane uspešna manekenka.

Čarobni štapić za devojke

Vlasnik agencije „Miss Ju" Vesna da Vinča kaže da je sigurno da lepota nekad može da bude prokletstvo.

SVE NAŠE MISICE

SFRJ:

1966. Nikica Marinović
1967. Aleksandra Mandić
1968. Ivona Puhlera
1969. Radmila Živković
1970. Tereza Đelmiš
1971. Zlata Petković
1972. Biljana Ristić
1973. Atina Golubova
1974. Jadranka Banjac
1975. Ladija Verkovska
1976. Nataša Košir
1980. Zorica Pesek
1982. Ana Saso
1983. Bernarda Marovt
1984. Dinka Delić
1985. Aleksandra Kosanović
1986. Maja Kukić
1987. Matilda Sazdova
1988. Suzana Zunić
1989. Aleksandra Dobras
1990. Ivona Brnelić
1991. Slavica Tripunović Dajana

SRJ:

1996. Slavica Krivokuća
1997. Tamara Šaponjić
1998. Jelena Jakovljević
1999. Lana Marić
2000. Iva Milivojević
2001. Tijana Stajšić
2002. Ana Šargić

SCG:

2003. Bojana Vujadinović
2004. Jelena Pejić
2005. Nada Milinić

SRBIJA

2006. Vedrana Grbović
2007. Mirjana Božović

- Prokletstvo je onda kada se shvati kao lično dobro. Onog trenutka kada žiri čarobnim štapićem pokaže na devojku, od tada svi mediji znaju ime do tada anonimne devojke. Od tog trenutka narednih godinu dana kruna je drži visoko. One koje su shvatile da lepota nije privatno dobro, nego misija uspele su da opstanu i posle. Kompanija im godinu dana daje šansu da budu princeze, a one moraju da razumeju princip popularnosti i slave da bi to kasnije iskoristile - tvrdi Vesna da Vinča.

Mis univerzuma za 2002. Sanja Papić je jedna od misica nove generacije, koja je uspela da iskoristi krunu i kaže da joj je titula donela mnogo toga.

- Najlepše je to što anonimne devojke preko noći postaju poznate, ali najveći problem je u tome što na tebe gledaju samo kao na lepoticu, ali ne kao na kompletnu ličnost. Opet, divno je što se devojka nađe u svetu slavnih i poznatih i ostvari sve ono o čemu devojčice maštaju. Ali ono što je važno jeste da mora da bude jaka ličnost jer titula donosi i razna iskušenja. Dobija razne poslovne ponude, a bitno je izabrati dobru. Muški svet je oko nas, pa se mora držati distanca, ali bez arogancije i prepotentnosti. Najveća opasnost je u tome da devojka pomisli kako je najlepša i tako iskrivi sliku o sebi - smatra Sanja.

Kao i sve u životu, i kada je reč o titulama lepotica, postoje dve strane medalje. Pitanje je samo kako će svaka od tih devojaka podneti teret slave i izboriti se sa sumnjama da su izbori namešteni, a da su one samo marionete u čijim će čarima lepote uživati bogati i moćni!

No comments:

Za mame i buduce mame