Thursday, November 27, 2008

Znojenje kao ritual

PRESS

Boravkom u sauni prirodnim putem ćete osloboditi telo otrova, ojačaćete organizam i psihički se opustiti

Saune se koriste širom sveta za poboljšanje zdravlja, uživanje i opuštanje. Njihov povoljan uticaj na zdravlje i opšte stanje samo potvrđuju tradicija i kultura korišćenja sauna stare više od dve hiljade godina.

Saunom protiv starenja

Boravak u sauni je ujedno i tretman protiv starenja, jer povećava sposobnost primanja kiseonika, koja opada posle 30. godine i smanjuje se na svakih 10 godina za pet odsto. Sauna se preporučuje za lečenje akni, povreda, smetnji nastalih usled hroničnih bolesti, reume, artritisa, išijasa, kod hormonalnih i menstrualnih poremećaja...
Stara finska izreka kaže: ko god može da hoda, može da koristi i saunu. Starosne granice ne postoje i nemaju uticaj na to ko može da ih koristi. Tako se, na primer, u Nemačkoj i šestomesečne bebe nose u saune.

Znojno kupatilo, što u prevodu sa finskog znači sauna, služi kako bismo telo oslobodili otrova, ali i ojačali organizam. Sauna je više od kupanja tela, ona predstavlja i metodu psihičkog osveženja, gotovo rituala. Sauna i tursko kupatilo su slični postupci koji se koriste u različitim krajevima sveta. Zajednička funkcija im je da se izbace otrovi iz organizma prirodnim putem, kroz kožu.

Ne topi kilograme

Bora Tačić, upravnik rekreativnog centra u Sportskom centru Tašmajdan, kaže da su ljudi ubeđeni da sauna služi i kako bismo smršali, ali znojenje ne znači i topljenje kilograma.
- Važno je da se zna da sauna ne može da pomogne da sagorite kalorije i tako izgubite višak kilograma. Svrha takozvanog profuznog znojenja je oslobađanje toksina koji se gomilaju u organizmu. Dolazi i do velikog vanćelijskog gubitka tečnosti u telu (do dva litra vode), ali organizam mora da nadoknadi izgubljenu tečnost. Kako ne bi došlo do dehidratacije i vrtoglavice, posle saune je poželjno da se pije što više tečnosti. Treba piti vodu ili čaj bez šećera, a ne gazirana pića - kaže Tačić.

Koje osobe ne smeju da koriste saunu

l trudnice
l sa povišenim krvnim pritiskom
l sa sniženim krvnim pritiskom
l sa povišenom temperaturom
l srčani bolesnici
l astmatičari
l epileptičari
l koje boluju od tumora
l sa čirem na želucu
l sa oboljenjem kože
l u menstrualnom ciklusu
l sa problemima u toku zarastanja rana
l sa sportskim povredama
l sa oboljenjem vena i arterija
l sa akutnom psihozom
l sa neregulisanim dijabetesom
l koje su nedavno operisane
l sa bolestima štitne žlezde

Danas pod pojmom sauna podrazumevamo prostoriju s temperaturom od 70 do 100 stepeni. Ljudsko telo može da podnese ove temperature zahvaljujući niskom procentu vlažnosti vazduha koji ne prelazi 10 odsto. Vlažnost vazduha može da se poveća polivanjem vode na užareno kamenje.

Jača organizam

- Čim se uđe u saunu, telo odmah odgovara na toplotu, kapilari se šire, pore se otvaraju i počinje znojenje kako bi se snizila telesna temperatura. Znoj brzo ispari zbog niskog nivoa vlage i upravo je to ono što je dobro za organizam, jer mu se time omogućuje odstranjivanje štetnih materija. Povišena temperatura i suv vazduh izazivaju i privremeno povećanje telesne temperature za dva stepena, što dovodi do ubrzavanja svih vitalnih procesa. Metabolizam se ubrzava, broj otkucaja srca povećava, disajni putevi se šire, bolje se diše i unosi više kiseonika. Dakle, sauna je izvrstan način za jačanje organizma i sprečavanje prehlade ili gripa - kaže Tačić.
U sauni se obično boravi od 5 do 20 minuta, i pri kraju tretmana terapeut sipa na peć malo vode obogaćene eteričnim uljima. Tako dolazi do povećanja procenta vlažnosti.
- Topao vazduh prija, ali ne bi trebalo da se preteruje, jer intenzivnije zagrevanje organizma može da dovede do iscrpljenosti, umora i razdražljivosti. Tokom hladnih meseci, kada se kalorično hranimo i slabo krećemo, pa tako i vrlo malo znojimo, sauna je prirodan i veoma koristan način čišćenja organizma - kaže Tačić.

No comments:

Za mame i buduce mame