Wednesday, June 18, 2008

Puno vode – mit ili istina?

(Dnevnik)

Iako ljudsko telo sadrži 70 odsto vode, preporuka da treba popiti najmanje osam čaša tečnosti na dan, prema novim studijama, dovedena je u pitanje. Koliko nam je zapravo vode potrebno i da li nas čisti i iznutra kao i spolja? Nefrolozi dr Stenli Goldfarb i dr Dan Negninan s Univerziteta u Pensilvaniji revidirali su uvrežene preporuke o ispijanju najmanje osam čaša vode dnevno kao idealnu meru za očuvanje zdravlja, pa i lepote.

Dok se ispijanje većih količina vode preporučuje stanovnicima toplijih predela Zemlje, kao i sportistima i ljudima koji boluju od određenih bolesti, zdravim osobama se sugeriše umerenost. - Stvorio se urbani mit da je ispijanje puno vode zdravo, što je dovelo do masovne pojave da ljudi okolo hodaju s plastičnim flašicama i ceo dan ispijaju vodu – objasnio je Goldfarb.

Još 2002. godine dr Hanc Valtin iz medicinske škole u Dartmautu doveo je u pitanje četiri mita o vodi i njenom uticaju na čoveka: više vode dovodi do povećanog lučenja toksina iz organizma, poboljšava tonus kože, umanjuje glad i smanjuje učestale glavobolje.

- Ustanovili smo da te tvrdnje nemaju naučno utemeljenje, ili bilo kakvu naučnu osnovu. Verovatnije je da su deo folklora - rekao je Goldfarb o dobijenim saznanjima koja su se našla u aprilskom žunralu Američke asocijacije nefrologa (Journal of the American Society of Nephrology). - Bubrezi oslobađaju telo toksina. To je njihov posao i rade ga vrlo dobro i nezavisno od količine vode koju uzimamo. Konzumacijom više vode samo se povećava količina urina, ali ne i količina toksina u urinu.

Studije nisu potvrdile povezanost između tonusa kože i povećanog unosa vode, niti da voda otklanja glavobolju. Jedino je pomalo nejasna ostala uloga vode u zavaravanju apetita, da li se dugoročno gubi na kilaži. Doktori tvrde da voda nema uticaja na lučenje hormona koji suzbijaju apetit, prebrzo ona prođe kroz probavni trakt da bi bitnije zavaravala glad.

Pa, koliko je onda vode dobro piti i treba li uopšte misliti o tome? Dokle god uživate u vodi, neće vam štetiti, a kao i u svemu ostalom, ni sa vodom ne valja preterivati.

No comments:

Za mame i buduce mame