Sunday, June 8, 2008

Posebni komentari vezani za samu metodu

(Ors)
U svim slučajevima, kada smo dakle prošli sve faze vezane za selekciju pacijenata za operaciju, dva ključna mesta u planiranju su izbor veličine oblika i mesto ugradnje implanta. Što se tiče veličine i oblika implanta na raspolaganju su nam kohezivni silikon gel implanti veličine od 100 do 800 cc ( mililitara ) okruglog i konturnog (anatomski- kao kapljica) oblika. Prvi mogu biti niskog, srednjeg ili visokog profila, tj. na istoj tj. više ili manje prominentni. U izboru veličine i oblika implanta želja pacijenta je na prvom mestu, a mesto plastičnog hirurga je tu da ukaže pacijentu koliko taj izbor utiče na konačan izgled same figure. Naime, da bi se izabrali prava veličina i oblik implanta potrebno je sagledati sve vezano za postojeće dojke Kod postojećeg stanja dojki sagledava se količina žlezdano masnog tkiva, kvalitet kože i položaj bradavica. Količina masno- žlezdanog tkiva kreće se od potpunog izostanka pa sve do toga da je ono prisutno ali nedovoljno ili čak dovoljno ali da je došlo do spuštanja na dole. Kvalitet kože može biti potpuno očuvan tada je koža glatka i elastična ili imamo opuštenu, neelastičnu kožu često i sa strijama. Same bradavice (areola kompleks) mogu biti male, velike, postavljene centralno, ili više spolja ili više unutra, sa samiim vrhovima koji gledaju napred ili su upereni ka gore ili dole i na kraju simetrične ili asimetrične. Osim svega navedenog treba napomenuti i to da implanti mogu biti postavljeni bliže jedan drugom ( dobija se izvrstan dekolte izgled ), ali i više spolja a to sve sagledavajući sve osobine dojki i bradavica. Nepostoji isti slućaj. Sagledavajući sve ove osobine plastični hirurg će, saslušavši pacijenta, najpre proceniti sam zahtev pacijenta, a ukoliko misli da taj zahtev nije u saglasju sa postojećim stanjem ( gore opisani elementi ga čine ) dužnost mu je da to ukaže pacijentu. Položaj implanta, nadmišićni ili podmišićni, posebna je tema. Tokom više od 20 godina iskustva mišljenja smo da je podmišićni položaj izbor u svim slučajevima gde se može primeniti. Postoji mali broj pacijenata gde on nije opcija i to kod asteničnih osoba sa veoma tankim velikim grudnim mišićem, ili kod težih deformiteta rebarnog luka.
Postoje najmanje tri krucijalna razloga za podmišićni položaj: prvi je to je da se nije u kontaktu sa žlezdano-masnim tkivom dojke, drugi je da dojke tokom vremena nemaju tendenciju daljeg gravitacionog propadanja na dole i treći razlog je prevencija od pojave kontrakture kapsule.
Kroz uporedno posmatranje prednosti i mana nadmišićno i podmišićno postavljenih implanata moguće se sagledati i ostale relevantne činjenice:

Podmišićni položaj

Nadmišićni položaj

Prednosti

  • minimalna palpacija ( implanti se praktično nemogu napipati )
  • ređa pojava kontrakture kapsule
  • smanjena mogućnost za gravitacionu ptoze (propadanja dojki na dole )

Prednosti

  • 1 dan umereno jak bol posle operacije
  • jednostavnije je napraviti prostor za implant ( džep )
  • kraći oporavak
  • kraće vreme do konačnog rezultata
    ( 3 do 6 sedmica )

Mane

  • teže je napraviti adekvatan prostor za implant (džep )
  • 3 dana umereno jakog bola posle operacije
  • duži oporavak
  • duži vreme do konačnog rezultata
    ( 3 do 6 meseci )

Mane

  • implant se može napipati
  • mogućnost gravitacionog spuštanja dojki tokom vremena
  • češća pojava kontrakture kapsule

I na kraju, sve navedene prednosti i mane treba sagledati i iz individualnog aspekta tj. ukoliko ste se opredelili za plastičnog hirurga tada dopustite da on odluči gde će plasirati implant.
Mesto plastičnog hirurga ne svodi se samo na ulogu posmatrača i izvršioca zahteva pacijenta sa jedne ali niti na ulogu suflera sa druge strane, već na ulogu aktivnog aktera koji ume da sluša i ukazuje.

No comments:

Za mame i buduce mame