Friday, June 27, 2008

Fini hladni kremovi

Na nesnosnim letnjim vrućinama ništa ne prija tako kao poslastica iz frižidera ili zamrzivača! To su najčešće sladoledi i ledene torte koji se mogu nabaviti u prodavnici, ali mnoge domaćice imaju ledeno-slatke ”adute” iz svoje kuhinje. Uz malo mašte i kulinarskog umeća, ”arsenal” ledenih poslastica može se značajno uvećati, na veliko oduševljenje ukućana. Ipak, nije na odmet razmisliti o mogućim posledicama! Tu, pre svega, mislimo na kalorije... Ledene čarolije su tako primamljive da će nam se oko struka, a da se ni okrenuli nismo, nagomilati centimetar-dva viška

SLADOLEDI

Ovo je bez dileme najpopularnija letnja poslastica na svetu, toliko omiljena da je postala simbol letnjeg osveženja. Obilje novih ukusa, sastojaka i dodataka, čine da svake godine raste broj zadovoljnih konzumenata ovog carskog ledenog slatkiša. Postoji na hiljade recepata za sladoled, a mi predlažemo poslasticu sa čuvenim irskim krem-likerom Baiylesom.
Priprema: Pomiješati 300 ml mlIJeka, 120 grama šećera i 2 kesice vanil-šećera, zagrejati na slaboj vatri dok se šećer ne otopi, ohladiti i dodati 300 ml umućene slatke pavlake, dobro promešati i dosuti 120 ml Baiylesa uz stalno mućenje mikserom. Staviti u frižider preko noći da se dobro zgusne.
Ako želite da izbegenete stvaranje sitnog leda u sladoledu, a nemate aparat za pripremu sladoleda, dobar savjet je da svakih 20-30 minuta promešate smesu u frižideru. Na ovaj način trajaće nešto duže dok se sladoled ne ”smrzne”, ali u njemu neće biti ni trunke leda.

ĐELATO

Naravno, ne bi trebalo zaobići ni originalni gorki čokoladni đelato, jedan od najpoznatijih italijanskih specijaliteta. Dobra vest: ima manje mlečne masti nego ”običan” sladoled, ali se i brže se topi. Ništa strašno, to samo znači da ćete morati i brže da ga pojedete!
Priprema: U većem sudu pomiješati 4 žumanca sa šećerom dok ne nastane fina krema bledožute boje i u nju polako dodavati 400 ml proključalog mleka, uz brzo i stalno miješanje. Zatim otopiti 3 reda gorke čokolade, dodati u smesu, mešati i dosuti kašiku kakaoa u prahu. Paziti da ne proključa. Pomešati 2 kašike šećera i vode i zagrevati na blago povišenoj temperaturi dok se šećer ne rastopi i pretvori u karamel, dodati u kremu i promešati. Ostaviti preko noći u frižideru.

LEDENI KREMOVI

Slatki, čvrsti i – hladni, ovi deserti će sjajno zasladiti ručak ili večeru. Čokoladni mus spada među najpoznatije, a kada je dobro rashlađen predstavlja ”pun pogodak”.
Priprema: Napraviti šne od 4 bjelanca i potom na pari rastopiti 250 grama crne čokolade (poželjno sa što većim procentom kakaoa) i malo putera. Pošto se masa malo ohladi, dodati u nju 4 razmućena žumanca. Za to vreme u šolju mleka sipati želatin i mešati dok smesa ne počne da se zgušnjava, a potom, polako mešajući, sipati u rastopljenu čokoladu. Dodati šne i malo ruma, po ukusu. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine, preliti u posude i dobro ohladiti.
Umesto crne čokolade može se koristiti bela, čime se dobija mus te boje. Mnogi kuvari praktikuju da pomiješaju ta dva musa i naprave prelepu crno-bijelu slatku kombinaciju.

ŠEJK

Ovu poslaticu neki nazivaju ”sladoledom koji se pije”. Najbrže, u kućnim uslovima, šejk se može napraviti od nekoliko kugli sladoleda i šolje mleka, koji se pomiješaju u blenderu. Postoje originalni recepti za pripremu ovih izuzetno ukusnih i osvježavajućih ’’mućkalica’’, kao što je ovaj voćni ljetnji šejk sa ledenom aromom mente koji će vas sjajno osvežiti.
Priprema: U blenderu pomiješati iseckanu dinju (250 g), pola čaše nemasnog jogurta i sok od polovine limuna, razmutiti, pa dodati sok od druge polovine limuna, porciju zaleđenog zelenog grožđa i kašičicu sitno iseckane mente. Promešati u blenderu dok se sastojci potpuno ne sjedine i dobro ohladiti.
Ukoliko želite da vaše ledene kreacije izgledaju lepo, zapamtite da su šejkovi kao stvoreni za ukrašavanje. Servirani u visokim čašama, uz dodatak voća ili šlaga, sa ukrasima u vidu kišobrančića, garantovano će ”oboriti sa nogu” vaše goste.

VOĆNA SALATA

Oni koji drže do besprekorne linije znaju da i rashlađeno isjeckano voće, bez ikakvih zaslađivača, može biti odlična poslastica. Voćne salate su jednostavne i brze za pripremu, a uz malo posnog šlaga na vrhu postaće neodoljiv niskokaloričan slatkiš.
Priprema: Pomiješati 3 porcije jagoda, 2 porcije očišćenih breskvi i iseckane lubenice sa jednom bananom, kriškom dinje i isjeckanim kivijem. Dobro promiješati i preliti sa pola litra poluzaleđenog soka od pomorandže. Ostaviti da se rashladi u frižideru oko sat vremena.

FRAPE

U nekim zemljama pod frapeom se podrazumijevaju hladni napici od mleka, kafe, ili čokolade, međutim, pravi frape je ledena poslastica napravljena od svježeg voća i sitno smrvljenog leda. U zavisnosti od gustine, konzumira se slamčicom ili kašičicom, ali, u svakom slučaju ”hlađenje” je zagarantovano. Za leto preporučujemo frape od slatko-kiselog voća kao što su maline, jagode ili kupine.
Priprema: U blender staviti 3 šake kockica leda i dodati svježe voće. Po ukusu sipati i šećer, kao i kesicu vanilin-šećera. Uključiti blender i mutiti nekoliko sekundi dok se led ne smrvi i pomeša sa voćem.
Pravilno pripremanje i čuvanje ledenih poslastica od velike je važnosti kako bi one ostale dovoljno osvježavajuće, hladne i – zdravstveno ispravne. Zbog toga što često sadrže lako kvarljive namirnice kao što su, na primer, jaja, neophodno ih je nabavljati kod provjerenog prodavca. Nakon pripreme hladni deserti se čuvaju u frižideru ili zamrzivaču na propisanim temperaturama: sladoled i đelato ”preferiraju” raspon od -8 do -15 stepeni C (ukoliko se čuvaju u hladnijim uslovima doći će do stvaranja leda, a na preko -5 stepeni C započinje njihovo lagano topljenje). Ostale ledene poslastice, u zavisnosti od vrste, najbolje je praviti neposredno prije pre serviranja, a ukoliko je to neizvodljivo, mogu ostati u frižideru maksimalno 2 dana, na temperaturi od 0 do 8 stepeni C.

No comments:

Za mame i buduce mame