Friday, June 20, 2008

KAKO PRESTATI SA PUŠENJEM

Vi kontrolišete situaciju

Većina bivših pušača nije prestala da puši iz prvog pokušaja. Najbolji savjet je da ne odustajete!
Poznata je izjava Marka Tvena: "Prestati sa pušenjem je najlakša stvar na svijetu. Ja sam to učinio već najmanje hiljadu puta!".
I Prestati sa pušenjem i u tome istrajati je teško. Uzrok tome je - nikotin. Nikotin je glavni sastojak duvana odgovoran za zavisnost. Zavisnost o nikotinu se može porediti sa heroinskom ili kokainskom. Zbog toga svaki prestanak pušenja uključuje borbu protiv psihičkih, ali i fizičkih posljedica sindroma ustezanja.
Većina bivših pušača nije prestala da puši iz prvog pokušaja. Najbolji savjet je da ne odustajete!
Prestanak pušenja nije samo život bez cigareta. On uključuje promjenu cjelokupnog životnog stila i razmišljanja. Zamislite to kao novi početak. Većina pušača mrzi svoju naviku. Svoju zavisnost. Tu je uvijek prisutni strah od bolesti povezanih sa pušenjem. Zatim i osjećaj bespomoćnosti zbog nemogućnosti prestanka. Pušači žive u svjesnom odricanju. Znaju da pušenje ubija. Znaju da se igraju sa vlastitim životima. Znaju da moraju da prestanu. I hoće. Na vrijeme. Ne još, ne danas, ali na vrijeme.
Jer loše se stvari događaju drugim ljudima.
Motivacija za prestanak pušenja:
Izbjeći moguće ili zaustaviti postojeće zdravstvene probleme. Karcinom, srčani udar, emfizem, impotencija, neplodnost, prijevremeno boranje kože...
Uštedjeti novac. Uštedjeti vrijeme. Ukloniti neuprijatne mirise duvanskog dima iz sebe, sa sebe i oko sebe. Povratiti čulo ukusa u punoj mjeri. Vi kontrolišete situaciju, a ne cigareta.
Zašto prestati:
- Miris dima cigarete na mojoj odjeći, kosi, u mome stanu, autu... Problemi sa disanjem. Kašalj. Promukao glas. Zadihanost nakon najmanje fizičke aktivnosti. Česte glavobolje, ponekad i migrenozne naravi. Lupanje srca. Visok pitisak. Žuti prsti, nokti i zubi. Suva, nezdrava, koža. Stalan strah od zdravstvenih posljedica pušenja - pogotovo karcinoma pluća. Stalna potreba za cigaretom. Niz mini-odvikavanja tokom dana kada nijesam u prilici da zapalim cigaretu. Osjećaj stida u društvu nepušača. Drhtanje prstiju i ruku. Dim u očima. Nokti i kosa rastu mi sporije.
Kako prestati?
Zdravstvena korist prestanka pušenja uveliko nadmašuje zdravstvene posljedice dobijanja nekoliko kilograma. Morali bi da se udebljate 40 kilograma da biste postigli štetnost na zdravlje kakvu uzrokuje jedna kutija cigareta dnevno.
Zaboravite na svoju tjelesnu težinu prvih nekoliko dana nakon odvikavanja. Kontrola tjelesne težine, ako bude potrebna, doći će na red kasnije. Umjerena fizička aktivnost 3 puta nedjeljno ima isto dejstvo na ubrzanje metabolizma kao i kutija cigareta dnevno! Hrana se koristi kao zamjena za cigaretu ili kao nagrada za prestanak pušenja.
Žvakaća guma ili grickanje nekog voća/povrća pomoći će vam da pobijedite potrebu za oralnom stimulacijom. Ako pušite iz navike da imate šta da radite sa rukama - probajte da se igrate sa novčićem, ključevima ili stres-lopticama.
Ako pušite jer vam to pruža zadovoljstvo - uključite se u druge aktivnosti koje vas zadovoljavaju.
Smanjite alkohol, jer piće za sobom vuče i cigaretu.

No comments:

Za mame i buduce mame