Monday, June 23, 2008

Preskakanjem užeta do savršene figure

FITNESS
Preskakanje užeta nije samo dječja igra, već i izvanredna vježba za izgaranje kalorija. Ovaj trening eksplozivnosti omogućuje mišićima da postignu svoju maksimalnu snagu u vrlo kratkom vremenu. Takođe je vrlo dobra alternativa uobičajenim kardiovaskularnim aerobik vježbama. Skakanje može povećati svijest o vlastitom tijelu i pomoći u razvijanju koordinacije ruku i nogu.
Jedna od najboljih stvari u vezi preskakanja užeta je jednostavnost i samo malo dobre volje da bi se počelo sa vježbanjem. Sve što vam je potrebno od opreme su udobne patike i dovoljno dugo uže. Najbolje patike za preskakanje užeta su one za trčanje sa debljim đonom. Što se tiče užeta, ono može biti od različitih materijala, a najbolje je lagano sa mekanim drškama kako bi spriječili isklizavanje iz ruku. Važno je obratiti pažnju i na dužinu užeta - jednom nogom stanite na sredinu užeta, a ručke podignete u visinu. Idealno dugo uže trebalo bi da vam doseže do visine grudi.
Da biste započeli, čvrsto uhvatite ručke užeta pri kraju, odnosno na mjestu na kojem se spajaju sa užetom, ramena neka vam budu opuštena, a laktovi blizu tijela. Koljena bi trebalo da budu lagano savijena. Uže vrtite iz zgloba i nastojte da održavate blagi luk iznad glave. Kičma i glava neka stoje ravno i uspravno. Skačite nisko da bi uticaj sile na koljena i zglobove ostao što manji.
Jednom kada ste savladali osnove preskakanja užeta, pokušajte da budete kreativni - počnite da skačete unatrag, na jednoj nozi, u trku, ukrštajući uže...
Za dodatnu inspiraciju, pustite svoju omiljenu muziku i skačite u ritmu – ovo može biti vrlo zabavno i sigurno će vam popraviti raspoloženje ukoliko se ne osjećate baš najbolje.
Kao i kod svake fizičke aktivnosti potrebno je biti uporan da bi se vidjeli rezultati. Zasigurno ćete primjetiti da vremenom možete sve duže i duže da preskačete vam uveliko može pomoći kod bavljena drugim aktivnostima.
Kod preskakanja užeta takođe je potrebno da se zagrijete prije početka vježbanja, a pri kraju postepeno smanujete brzinu i na kraju istegnute mišiće.
Preskakanje užeta može da vam da dobre rezultate s obzirom na utrošeno vrijeme, a pri tome je vrlo važno slušati svoje tijelo da biste smanjili rizik od povreda. Što se tiče smanjenja tjelesne težine, uz preskakanje užeta i pravilnu ishranu ubrzo ćete vidjeti rezultate na poboljšanju muskulature, izdržljivosti i koordinacije.

No comments:

Za mame i buduce mame