Wednesday, June 18, 2008

Istraživanje: Vitamin D štiti od raka dojke

(Beta)

Naučnici sa Univerziteta u Čikagu i Torontu objavili su rezultate zajedničke studije o povezanosti širenja raka dojke i vitamina D koji se stvara u organizmu uz pomoć sunčeve svetlosti, prenosi "Glas Amerike".

Stručnjaci smatraju da bi vitamin D mogao značajno usporiti širenje te bolesti. Istraživači su ustanovili da su pacijenti koji nemaju dovoljno vitamina D, u većoj opasnosti od širenja raka.
Specijalista za rak dojke En Mektirnan je rekla da je studija značajna, jer ukazuje šta bi mogle da urade same žene "kako bi poboljšale svoju prognozu".
Naučnici su 17 godina pratili više od 500 žena sa ranom fazom raka dojke.
Merili su nivo vitamina D odmah nakon dijagnoze. Ustanovili su da su žene sa niskim nivoom vitamina D imale veću verovatnoću da se rak proširi i za skoro 75 odsto veću opasnost da umru nego žene sa dovoljnim nivoom vitamina D.
Džo Elen Velč sa Univerziteta države Njujork je rekla da je "vitamin D prilično jedinstven u svojoj akciji - u tome da uđe u ćelije raka i navede ih da odumiru".
Dodala je da su efekti vitamina D na rak dojke veoma slični efektu Tamoksifena, lek korišćenog više od 30 godina za lečenje raka dojke. Dokazano je da Tamoksifen usporava ili zaustavlja rast ćelija raka dojke.
Tamoksifen je takođe davan ženama koje imaju visok rizik od dobijanja te bolesti. Međutim, taj lek može da ima veoma ozbiljne neželjene efekte, uključujući stvaranje krvnih ugrušaka ili moždani udar.
"Mi dobijamo vitamin D zahvaljujući sunčevoj svetlosti, ali se on takođe može naći u nekim vrstama ribe, mlečnih proizvoda, džigerici i u dijetetskim zamenama", rekla je Velč.
Američki institut za medicinu preporučuje da muškarci, žene i čak i deca uzimaju 5 mikrograma vitamina D dnevno. U studiji se navodi da se još tačno ne zna mehanizam delovanja vitamina D u zaštiti od raka dojke i da su neophodne dodatne analize.

No comments:

Za mame i buduce mame