Saturday, June 21, 2008

Obilan dorucak kljuc vitkosti

(Press)

Jutarnji obrok od mesa i jaja idealan je za gubljenje viška kilograma

Ako za doručak jedete tradicionalni engleski obrok koji se sastoji od mesa i jaja, mogli biste zadržati vitkost, pokazuju najnovija istraživanja. Naučnici su otkrili da obilan doručak ima pozitivniji učinak na vitkost nego niskokalorični. On, naime, kontroliše apetit i sprečava žudnju za skrobom i slatkim.

Doktorka Danijela Jakubović iz Kliničke bolnice u Karakasu istraživanje je sprovela na 94 gojazne ženske osobe, kojima je propisala određenu dijetu. Ispitanice su bile podeljene u dve grupe. U prvoj je bilo 46 osoba kojima je bila propisana obična dijeta s manje ugljenih hidrata, a druga grupa od 48 ispitanica imala je dijetu s obilnim doručkom. Prvoj grupi bilo je dozvoljeno da za doručak, koji im je ujedno bio i najmanji obrok u danu, pojedu 290 kalorija. Mogle su tako da pojedu sedam grama ugljenih hidrata - malo voća, žitarica i mleka. Osim toga, mogle su i da pojedu 12 grama proteina, poput mesa ili jaja.

Druga grupa, koja je imala obilan doručak, ujutro je mogla pojesti čak 610 kalorija, od čega 58 grama ugljenih hidrata, 47 grama proteina i 22 grama masnoća. Na pola puta osmomesečne dijete pokazalo se da su žene koje su bile na rigoroznijoj dijeti smršale 12,7 kilograma, dok su one koje su bile na dijeti s obilnim doručkom smršale 10,4 kilograma. Međutim, nakon osam meseci žene u prvoj grupi udebljale su se 8,1 kilogram, dok su one u grupi koja je imala obilniji doručak nastavile da gube kilograme, pa su izgubile prosečno po 7,4 kilograma. One su na kraju dijete izgubile čak 21 odsto od telesne mase, dok su žene u prvoj grupi smršale 4,5 odsto svoje telesne težine.

No comments:

Za mame i buduce mame