Friday, June 27, 2008

Kuvanje na letnjim temperaturama

Kuvanje letiSjedinjene Američke Države u poslednje vreme muku muče sa eksplozijom zaraze salmonelom koju je proširila jedna vrsta paradajza koja je u posljednjih 30 dana odnela 350 života. Upravo je zato važno znati odakle preti opasnost zaraze, piše Rojters. Većina ljudi prilikom baratanja hranom ne razmišlja mnogo o merama opreza koje su posebno važne baš u letnjim mesecima, kada su zaraze od hrane povećane.

Trovanje se obično ispolji između 12 do 36 sati posle obroka, a jasan znak je mučnina, proliv i povraćanje. Teži oblik je botulizam i trovanje Ešerihijom koli. Da se vama to ne bi dogodilo, pratite nekoliko jednostavnih uputstava za bezopasno čuvanje i pripremanje hrane u kući i u prirodi.

Kuvanje van kuhinje

Stručnjaci na prvo mesto po opasnosti stavljaju "kulinarske aktivnosti van kuhinje". Velike vrućine u kombinaciji sa kuvanjem na otvorenom mogu doprineti zagađenju hrane, što vodi do cele palete bolesti, upozorava instruktorka nutricionizma Katie Eliot sa Univerziteta Sent Luis. Najveći izazivač je neadekvatno baratanje hranom, ali neke bolesti neke mogu biti mnogo ozbiljnije, čak i sa smrtnim ishodom.

Na sreću, postoji nekoliko trikova kojim možemo sprečiti kvarenje ili prljanje hrane i bez bojazni uživati u pripremi hrane pod vedrim nebom kao što su:
  • Držite hranu na hladnom i kuvajte je na dovoljno visokoj temperaturi.
  • Perite često ruke za vreme kuvanja.
  • Koristite posebne posude i pribor za svaku vrstu jela.
  • Odvojite činije u kojima držite sirovu od onih za pečenu hranu.
Temperatura frižidera

Frižider je najvažniji aparat za leto, smatraju stručnjaci. Namirnice koje zahtevaju hladnu temperaturu ne bi smele biti izvan frižidera duže od dva sata - što se smanjuje na sat i manje ukoliko je spoljna temperatura viša od 32°C.

Inače, nutricionisti upozoravaju da većina frižidera nije ni podešena na dovoljno nisku temperaturu koja bi sprečila rast bakterija na hrani.
Prava temperatura frižidera je između nula i četiri stepena. Meso ne otapajte na pultu ili u sudoperi već u frižideru.

Na piknik - nikako bez prenosnog frižidera

Stručnjaci savetuju da na izlet u prirodu ne bi smeli nositi hranu bez prenosnog frižidera, iz kog ne bi smeli izneti sveže meso sve do same pripreme roštilja.

Meso, jaja, majonez i slične namirnice češće i lakše se kvare. na velikoj temperaturi pa ih brižljivo koristite.
Ukoliko kuvate u prirodi, izbegavajte pipanje mesa i namirnica.

No comments:

Za mame i buduce mame