Monday, June 2, 2008

Da li ste probale pilates?

Ja jesam i extra je. Ne zamara a deluje na telo savrseno.

(kurir)
Trening koji povećava snagu i fleksibilnost
Iako zahteva dosta vežbanja i strpljenja, rezultati su brzo i lako uočljivi. Osim toga, smanjuje napetost i stres, a dubokim istezanjem povećava energiju i pruža osećaj zadovoljstva

Izabrane vežbe koje se rade po tačno određenom redosledu osmislio je Jozef H. Pilates. Međutim, neki od njegovih učenika, pre svega Ron Flečer, otvorili su vlastite studije na kojim su klasične metode prilagodili radu na prostirci. Pilates povećava snagu, fleksibilnost, ravnotežu, držanje i koordinaciju. Isto tako, popravlja držanje tela, smanjuje mogućnost povreda, poboljšava cirkulaciju, ojačava trbušne mišiće i opušta leđne. Podržali su ga i lekari, a često se koristi i kao oblik fizioterapije jer stimuliše svaki mišić, tetivu i organ u ljudskom telu. Predstavlja jedan od najefikasnijih kompletnih kondicionih metoda koja pomaže razvoju i jačanju mišića bez upotrebe iscrpljujućih vežbi i nepotrebnog opterećenja zglobova. Zato, treninzima mogu da se pridruže svi, bez obzira na to koliko imaju godina i u kakvoj su kondiciji. Takođe, uz pomoć pilatesa možete da poboljšate svoj učinak u sportu kojim se bavite, kao i u običnim svakodnevnim aktivnostima jer povećava mobilnost, agilnost i izdržljivost.

Iako zahteva dosta vežbanja i strpljenja, rezultati su brzo i lako uočljivi. Osim toga, smanjuje napetost i stres, a dubokim istezanjem povećava energiju i na taj način pruža osećaj emocionalnog zadovoljstva. Pilates je poznat i kao „kontrolisanje“. Taj naziv je dobio zato što se prilikom vežbanja koristi vlastiti otpor tela kako bi se izvela serija vežbi u određenim vremenskim razmacima. Takođe, neke vrste pilatesa ističu devet, a neke samo pet principa. Međutim, oni najbitniji i osnovni su: koncentracija, kontrola i preciznost, centriranje, stabilizacija, disanje, poravnanje, tečnost i integracija. Drugim rečima, bitna je povezanost tela i uma, ispravno vežbanje, mirovanje pre početka treninga, ravnomerno i kontinuirano kretanje, kao i duboko i ujednačeno disanje koje pomaže aktiviranje svih mišića. Treninzi pilatesa traju oko sat vremena i mogu biti na prostirci sa većom ili manjom loptom, ali i na aparatima, kao što su reformer, njunda chair, barrel, spine corrector i trapez. Obuhvataju različite kombinacije principa i prilagođeni su modernim shvatanjima fitnesa, anatomije i biomehanike. Kao što je već rečeno, postoji nekoliko stilova pilatesa i svaki studio tvrdi da je njihovo podučavanje najbolje. Isto tako, na tržištu postoji više sertifikata, pa je originalna Pilatesova škola, koju danas drže njegova ćerka i Krizanonjska, jedna od njegovih prvih učenica, poznata kao klasična. Kvalitet ovih škola je vrlo diskutabilan. Zato kada se odlučite za ovaj vid vežbanja, proverite stručnost instruktora i reputaciju studija.

No comments:

Za mame i buduce mame