Monday, June 30, 2008

Na šta sve upozorava neredovan ciklus

(Blic)
Izostanak menstruacije može biti znak poremećaja u ishrani poput anoreksije ili niskog nivoa estrogena, što pojačava rizik od osteoporoze. Ali to nije sve. Podstaknuto nepravilnim radom organizma, telo oseća da nije najbolje vreme za majčinstvo i zato zaustavlja menstruaciju, tvrde američki stručnjaci.
Upravo zbog toga treba osluškivati ritam tela i reagovati na nepravilnosti kao što su kašnjenje ili neuobičajeno snažni bolovi praćeni obilnim krvarenjima. Nepravilan ciklus uobičajen je kod tinejdžerki i pre menopauze, ali ako vam ciklus kasni, a ne spadate ni u jednu od te dve grupe, posetite lekara. Bolna menstruacija može ukazivati na bolest koja treba da se leči poput različitih infekcija ili problema s matericom.

Jaki bolovi i obilno krvarenje mogu ukazivati na opasne bolesti poput ciste jajnika, raka materice ili endometrioze, odnosno promena tkiva materice. Ona je glavni krivac za neplodnost u 40 odsto slučajeva, pokazuje američko istraživanje, a u najvećoj su opasnosti žene u tridesetim godinama, dok se simptomi mogu povući u trudnoći.

No comments:

Za mame i buduce mame