Wednesday, June 11, 2008

Depilacija ili epilacija?





Dlake na telu tokom zime još i možemo tolerisati, ali kada "upeče zvezda" - nikako. U borbi protiv malja na raspolaganju imate različite metode: vosak, žilet, krema, kućni epilator... Šta je najbolje?

Brijanje je najjednostavniji i najbrži način uklanjanja dlačica. Najčešće se ovom metodom depiliraju noge i područje ispod pazuha. Ipak, nije preporučljivo da vam brijač bude glavno oružje u borbi protiv malja – možete se poseći, dlake brzo rastu, posle jednog ili najviše dva dana, postajući oštrije i gušće. Zbog toga bi trebalo da se brijete samo u situacijama kada baš nemate vremena da primenite neku drugu metodu.

Kreme za depilaciju prodiru malo ispod površine kože, tako da ste mirni tri do četiri dana. Ali, i ova metoda ima mana: ova sredstva obično su vrlo neprijatnog mirisa, a često mogu izazvati i iritaciju kože, tako da je pre upotrebe neophodno da uradite test. Nanesite malu količinu kreme na podlakticu i ostavite da odstoji petnaestak minuta. Ako se pojavi crvenilo, ili osetite bilo kakvu neprijatnost, moraćete da pređete na neku drugu metodu. Ako koža ne reaguje, možete koristiti kremu, ali u tom slučaju nemojte tretirana područja izlagati suncu bar 24 časa.

Čupanje dlačica pincetom je, osim kada se radi o obrvama, beskonačno dug i mučan proces sa diskutabilnim rezultatima. Naime, čak i ako strpljivo "sredite" jednu nogu, najverovatnije ćete u nekom momentu izgubiti živce i otrčati u kupatilo da drugu nogu obrijete po kratkom postupku. Dakle, nemojte se upuštati u tu akciju pošto nema šanse da na kraju budete zadovoljni.

Električni epilatori bolje funkcionišu i nisu loše rešenje, iako i ovi tretmani mogu biti prilično bolni. Dlačice ponovo postaju vidljive nakon tri do četiri nedelje, a prednost je što i kada počnu da rastu možete tretirati područja nezavisno – ne morate čekati da izrastu sve malje da biste ponovili postupak. Iako cene ovih aparata nisu baš pristupačne, kada jednom izdvojite novac i nabavite epilator, mirni ste bar nekoliko godina.

Vosak za depilaciju je brz metod uklanjanja dlačica. Tretirana mesta ostaju glatka dve do tri nedelje, a svaki novi tretman slabi koren dlake, pa one postaju proređene. Nedostaci ove metode su bol, koji može biti i veoma intenzivan, naročito kada se tretiraju prepone, i pucanje kapilara do kojeg može doći ako depilaciju obavlja nedovoljno stručna osoba. Još jedan problem je i vreme koje mora da protekne između dve depilacije voskom. Pošto dlačice moraju da budu dugačke bar četiri ili pet milimetara, ta "međufaza" može da potraje dobre dve ili tri nedelje. Nakon depilacije voskom obavezno nanesite talk koji će umiriti iziritiranu kožu.

Elektroepilacija je postupak koji podrazumeva uništavanje korena dlačice sterilnom iglicom kroz koju se sprovodi slaba struja. Ovaj metod je trajno rešenje, ali je prilično skup tako da se koristi uglavnom za manja područja kao što su na primer nausnice, a za konačne rezultate potrebno je više tretmana, u zavisnosti od gustine i jačine malja. Elektrolizu mogu izvoditi samo stručne osobe, a najbolje bi bilo da, ukoliko se odlučite za ovaj tretman, odaberete neku dermatološku ordinaciju koja nudi ovu vrstu usluge.

Laserska epilacija je manje bolan, ali najskuplji metod. U pitanju je trajno rešenje, ali i ovaj tretman mora obavljati dermatolog. Laserska epilacija je manje bolna od elektroepilacije, i moguće je tretirati veće površine kože, tako da tretmani kraće traju. U zavisnosti od tipa kože i boje malja, lekar će odrediti koliko vam je tretmana potrebno. Pošto postoje tri faze rasta dlake, za trajno uklanjanje obično je potrebno između četiri i deset tretmana. Ako se odlučite za lasersku epilaciju, imajte u vidu da se ona može obavljati isključivo zimi, jer koža ni pre ni posle tretmana neko vreme ne sme biti izložena suncu.


(MONDO)

No comments:

Za mame i buduce mame