Monday, December 15, 2008

Šta sve može čaša mleka

Izvor: politika

Lepota egipatske kraljice Kleopatre ušla je u legendu. Priča se da je za svoju baršunastu kožu trebalo da zahvali svakodnevnom kupanju u mešavini vode i mleka, kojoj su dodavani maslinovo ulje i med. Međutim, osim za ulepšavanje, ova mešavina u domaćinstvu može da se upotrebiti na mnoge korisne načine.

Masnoću sa kuhinjskih podova prekrivenih linoleumom lako ćete ukloniti ako pod obrišete mešavinom vode i sirćeta – na osam litara vode dovoljno je sipati čašu belog vinskog sirćeta. U vodu za ispiranje dodajte šolju kiselog mleka, izglancajte, i pod će zablistati.

Potamnelo srebrno posuđe i nakit zasijaće kao novi ako ih ostavite da odstoje pola sata u kiselom mleku. Ako vam nije pri ruci, dobro će doći i obično mleko u koje ste dodali malo sirćeta. Srebrninu zatim operite u mlakoj vodi kojoj ste dodali blagi deterdžent, isperite je i izglancajte mekom krpom.

Staro i ispucalo porcelansko posuđe ne morate baciti. Spustite ga u lonac, preko njega sipajte mleko, tako da ga potpuno prekrije, pa ga lagano zagrevajte dok ne provri. Zatim pustite da na tihoj vatri vri još 45 minuta. Posuđe izvadite iz mleka tek kad se ohladi – sve pukotine ili većina njih će nestati.

Uz pomoć ovog belog napitka rešićete se i mnogih fleka. Mrlje od mastila na odeći očistićete ako tkaninu preko noći ostavite u mleku a zatim je operete na uobičajeni način. Na isti način skinućete i fleke od kafe. Ako se polijete vinom ili voćnim sokom, na mrlju što pre sipajte so i prelijte je vodom kako biste je neutralisali. Ostatke vina ili soka skinućete ako odeću pre pranja ostavite da odstoji u mleku. Fleke od rđe uklonićete sa tkanina ako isflekano mesto natopite kiselim mlekom ili limunovim sokom i istrljate solju. Ostavite da se osuši na suncu, a zatim operite.

Obući i tašnama od lakovane kože vratićete stari sjaj ako ih prebrišete vatom natopljenom toplim mlekom, ostavite da se osuše, a zatim ih izglancate mekom krpom.

Do opekotina od sunca može doći i tokom hladnih dana, prilikom boravka na planini. Neprijatan osećaj pečenja i suvoću kože možete ublažiti ako na bolna mesta nanesete pastu od mleka u prahu, malo vode i prstohvat soli. Ova mešavina pomaže i prilikom ujeda insekata – dovoljno ju je namazati na mesto ujeda.

Posle završnih jesenjih radova u vrtu, ako nisu koristili zaštitne rukavice, mnogi baštovani imaju muke sa ogrubelim i pocrnelim rukama. Kad ni sapun ne pomaže, spas ponovo donosi mleko. Od ovsenog brašna i mleka treba napraviti pastu i njom protrljati šake. Ne samo što će mrlje sa ruku nestati, već će i koža biti mekša: vitamini A i E, kojih u mleku ima u izobilju, održavaju mladalački izgled kože, minerali i enzimi je čine mekom, dok joj mlečna mast daje vlažnost.

No comments:

Za mame i buduce mame