Friday, December 5, 2008

Istraživanje: Češći seks dobar za zdravlje

Autor: Tanjug
Istraživanje: Češći seks dobar za zdravlje
Novi savet za muškarce koji žele dugo da očuvaju svoju seksualnu funkciju je da seks upražnjavaju što češće, objavio je tim stručnjaka sa Univerziteta Tamperea u Helsinkiju.

Istraživanje obavljeno na gotovo hiljadu starijih Finaca tokom pet godina, pokazalo je da su oni koji su imali redovan seks na početku studije bili izloženi manjem riziku od erektilne disfunkcije (ED) u praćenom periodu. Naučnici su stoga ukazali da češće upražnjavanje seksa smanjuje rizik od problema sa erekcijom.
Tim sa Univerziteta u Tampereu, na čelu sa dr Juhom Koskimakijem, obavio je pomenutu studiju na 989 muškaraca starosti od 55 do 75 godina. Oni koji su prijavili upražnjavanje seksa ređe od jednom nedeljno imali su čak dva puta veće izglede da u narednih pet godina počnu da pate od ED-a u odnosu na ispitanike koji su redovno imali seks bar jednom nedeljno.
Ispitanici koji su prijavili upražnjavanje seksa tri i više puta nedeljno smanjili su rizik od ED-a čak četiri puta u odnosu na one koji su seks upražnjavali manje od jedanput nedeljno. Na razvoj te bolesti tako mrske u okvirima i muškog i ženskog sveta utiču i faktori kao što su godine, dijabetes i srčane bolesti, ali kada je finski tim i ta oboljenja uzeo u obzir, ispostavilo se da je učestalost upražnjavanja seksa ipak od presudne važnosti.

No comments:

Za mame i buduce mame