Saturday, December 13, 2008

ODZVONILO BOTOKSU

PRESS

Zbog zloupotrebe i nekontrolisane epidemije botoksomanije u Britaniji je donesen propis prema kojem lekari moraju da odobravaju svaki tretman

Od juče je u Velikoj Britaniji na snazi propis prema kojem svakog potencijalnog primaoca botoksa prvo mora da pregleda njegov lekar. Prema tom propisu, osim potvrde koju lekar treba da izda, i osoba koja ubrizgava botoks treba da je medicinski obučena za to.

Poznate dame koje se plaše starosti

Mnoge glumice i pevačice priznaju da redovno odlaze na tretmane ubrizgavanja botoksa da bi paralizovale mišiće lica i sprečile nastanak bora. Melani Grifit, Demi Mur i Deni Minog samo su neke poznate dame koje obožavaju botoksiranje. Ako ništa drugo, možda ih lekarska upozorenja uvere u to da (dostojanstveno) starenje ipak nije toliko loše.

Ovim se stalo na put botoksomaniji, koja je na Ostrvu nekontrolisano uzela maha. Lekarski konzilijum (General Medical Council) zato je odlučilo da celu stvar uzme u svoje ruke, pa će davanje botoksa regulisati propisima koji će sprečiti ubrizgavanje otrovnih injekcija svakome ko to poželi.

Jedan od razloga za takvu odluku upravo je činjenica da su u Britaniji u poslednje vreme počeli da se organizuju tzv. botoks partiji, na kojima su osobe bez licence ubrizgavale botoks, čak i pijanim pacijentkinjama. Takvo neodgovorno ponašanje, koje može da ima vrlo ozbiljne posledice, zgrozilo je lekare, koji su odlučili da povuku radikalan potez.

Britanskim kolegama pridružili su se i američki lekari, koji su izdali upozorenje o opasnosti preterane upotrebe opasnog toksina botoksa.

Botulizam je retka paralitička bolest koja, ako se ne leči, može da dovede do prestanka rada disajnih organa, pa i smrti, a izazivaju je botulinski toksini. „D džurnal of d American medikal asosiejšn" objavio je da je u četiri slučaja korišćenja botoksa upotrebljena veća doza od količine koja je procenjena smrtonosnom. U sva četiri slučaja pacijentima je ubrizgan visokokoncentrisan nelicenciran pripravak botulinskog toksina A. Iako se još tačno ne zna koja je količina botoksa smrtonosna, procenjuje se da su ti pacijenti primili nekoliko puta jaču dozu od one koja se smatra opasnom po život, a preživeli su samo zato što su u kratkom roku primili lekarsku pomoć.

No comments:

Za mame i buduce mame