Friday, December 5, 2008

Posao ili zivot, pitanje je sad...

Mogu li se posao i život pomiriti? Tačnije, kada gledamo na dve osnovne grupe ljudi: one koji žive za posao i one koji rade da bi mogli preživeti, ko od njih ima bolji život?

Jedni dobiju platu početkom meseca, dolaze na posao na vreme, rade sve što se od njih očekuje, a na kraju radnog vremena odlaze kući, svojoj porodici, da se odmore i troše novac. Drugi ne žele da provedu život na radnom mestu i pokušavaju da pronađu kompromis koji bi im osigurao što više slobodnog vremena.

Oni koji žive da bi radili najčešće su osobe koje imaju jasno definisan cilj, tj. pokušavaju da dosegnu zacrtani životni stil, bilo na profesionalnom, društvenom ili ličnom polju. Ali, čak i osobe s najviše ambicija i poslovnog elana teže ka tome da kada uveče legnu u krevet, imaju duševni mir.

Ma koliko bili opsednuti poslom, karijerom i ambicijama, duševni mir se ne može doseći samo s prirodom posla koji radite, bez obzira na to koliko zarađujete i koji vam je status. On se postiže onda kada se sve stvari u vašem životu slože onako kako ste očekivali. Osećati se udobno u svojoj koži osnovni je preduslov za uravnotežen, ispunjen život.

Osobe koje rade za život takođe streme određenom stilu, što najčešće podrazumeva porodicu, lep dom i posao koji dopušta uživanje u tim stvarima. Jer, čemu dobra kuća i stabilna porodica ako po cele dane provode u kancelariji?

U takvoj organizaciji, posao je sekundarna stvar u ostvarivanju takve vrste duševnog mira. Postoji više puteva koji vas mogu dovesti do savršenog cilja, a ključ je u tome želite li do njega da dođete brzim vozom ili pešice, kao i to koga nameravate da povedete na putovanje. Iskreno, ako su vaše poslovne potrebe na drugom mestu u odnosu na lične, onda o tome što radite čak previše i ne razmišljate. S druge strane, osobe koje žive za posao teže tome da imaju uspešnu karijeru, pre nego li se uopšte mogu usredsrediti na gradnju doma i porodice.

Svakome u životu dođe onaj dan kada mora da zastane i zapita se: mogu li imati duševni mir ako ne vodim život kakav želim živeti? Za neke, cilj može biti izgradnja vlastitog biznisa. Za druge, cilj je porodica. Ali, za sve, on znači biti svoj šef, tj. da sami definišete svoju sudbinu, na poslovnom i(li) privatnom planu. Uživati u svakoj sekundi svog života vodi do duševnog mira.

Kako biste izbegli preterana razočaranja, treba znati da se, osim problema na putu, čak i kod postizanja konačnog cilja mogu pojaviti katastrofalni epilozi – šef vas može otpustiti taman kada ste pomislili da ste nadomak poslovnih ciljeva, a žena ili muž vas mogu ostaviti, baš kao što vas pod stare dane deca mogu strpati u starački dom. Stručnjaci kažu da osobe koje su ovoga svesne lakše postižu mir i imaju bolji kvalitet života. Idealizam je u redu, do određene mere, onda kada sasvim ne zamuti pogled na stvarnost.

Koji god izbor imali i na kakav se god oblik života odlučili, brzi ili spori, kancelarijski ili porodični, duševni mir steći ćete samo onda kada noću budete mogli da spavate mirno.

No comments:

Za mame i buduce mame