Saturday, December 27, 2008

Izvor: mtsmondo.com

Estetska hirurgija kao emocionalni "lifting"

Najpopularniji ženski magazini predstavljaju kozmetičku hirurgiju ne samo kao način da se popravi fizički izgled, već i kao moćnu opciju za poboljšanje emocionalnog zdravlja žena, iako ta tvrdnja nije opšteprihvaćena u naučnim krugovima, upozorili su kanadski stručnjaci.

Među člancima o emocionalnom zdravlju, u 59 odsto njih se naglašava negativno psihičko stanje žena pre intervencije i pozitivno posle nje.

U tim tekstovima, kozmetičke hirurške intervencije predstavljaju se redovno kao "obnavljanje izgubljene mladosti", a starost kao "problem koji treba rešiti", prenosi Rojters..

Tim sa Dala Lana škole za javno zdravlje pri Univerzitetu Toronta analizirao je 35 članaka o kozmetičkim hirurškim intervencijama na ženama, objavljenih između 2002. i 2006. u pet najpopularnijih ženskih magazina u Kanadi.

U 29 odsto analiziranih tekstova se navodi i to kako kozmetički hirurški zahvati na ženama pozitivno deluju na muškarce, pa se njihovo viđenje uzima kao standard ženske privlačnosti i kao opravdanje za ovakve intervencije.

Kao najčešći kozmetički zahvati navode se ugradnja implantata u grudi, liposukcija, zatezanje lica, hirurgija nosa i ugradnja facijalnih implantata.

Poruka kanadskog tima je da žene, "pre nego što odu pod nož da bi se osećale bolje", treba da pokušaju da sagledaju stvari i iz druge perspektive, a ne samo one koju nameće popularna kultura.

(Tanjug)

No comments:

Za mame i buduce mame