Friday, December 5, 2008

Recepti iz pčelinje radionice

Izvor: glas-javnosti.rs

PRIMARIJUS DR KADIVKA STEVANOVIĆ, JEDAN JE OD PIONIRA PRIMENE APITERAPIJE U SRBIJI

Oblog od propolisa učiniće da vrlo brzo nestanu neprijatne kožne tvorevine virusnog porekla - bradavice i sitne promene kao što su papilomi

Primarijus doktor Kadivka Stevanović, specijalista socijalne medicine i apiterapeut, predsednik je Društva za borbu protiv raka u Nišu i član Glavnog odbora Društva Srbije za borbu protiv raka, jedan je od lekara koji su značajno doprineli afirmaciji i praktičnoj primeni apiterapiji u Srbiji. Dobitnik je značajnih društvenih priznanja za humani rad i aktivnosti u prevenciji zdravlja stanovništva.
- Moje prvo iskustvo u primeni apiterapije potiče upravo iz moje porodice, sa početka devedesetih godina. Posle operacije krajnika, suprug je svake godine u proleće u vreme oslobađanja „maca“ sa topola dobijao nepodnošljive napade kašlja i kijavice. Po preporuci kolege pčelara, pripremio je rastvor propolisa u prepečenici. Tim koncentratom (20 kapi u šoljici mlake vode) ispirao je grlo više puta u toku dana. Istovremeno, ispijao je tri puta po 20 kapi rastvorenih u šoljici čaja. NJegove tegobe su nestale još prvih dana po uzimanju ove terapije i više se nisu ponavljale - otkriva nam doktorka Kadivka Stevanović.

- Važno je reći da gotovo kod svih promena u ustima, propolis ima vrlo efektnu ulogu. To je zubobolja, krvarenje desni, afte, ugriz jezika... Samo nekoliko kapi propolisa rešiće problem.

- Male, ali vrlo neugodne opekotine u domaćinstvu (pre svega kod domaćica od vrele pare, pegle, ringle, rerne) rešavaju se nanošenjem propolisa na opečeno mesto u kontinuitetu sve dok crvenilo kože ne nestane.

- Veoma mi je zahvalna i poznanica kojoj sam predložila da na žulj koji je imala već trideset godina, zbog kojeg nije mogla da nosi cipele, stavlja oblog od propolisa, posle čega je žulj nestao.

- Takođe, oblog od propolisa koji se nanosi svakog dana i fiksira flasterom može da učini da bradavice i sitne promene u vidu visuljaka kože (papilomi) na vratu, licu ili leđima virusnog porekla vrlo brzo nestanu - objašnjava nam naša sagovornica.

PČELINJIM OTROVOM PROTIV BOLA

Apitoksin ili pčelinji otrov pojačava mikrocirkulaciju u blizini bolnog mesta što se retko može tako uspešno postići drugim vrstama terapije (fizikalna, tablete, masti, čajevi, injekcije, oblozi). Naravno, ovu terapiju možete primeniti pod uslovom da ne postoji alergija na pčelinji otrov - upozorava doktorka Stevanović.

- U sećanju mi je i sa početka moje apiterapeutske prakse mlađa žena koja je imala ubrzanu sedimentaciju eritrocita (preko 100 u prvom satu). Sva ispitivanja na organima bila su negativna, a kod nje se javila sumnja da ima rak. Moje razmišljanje o padu imuniteta pod uticajem stresa i velikih fizičkih napora kojima je bila izložena pokazalo se opravdanim. Pila je rastvor propolisa svakodnevno po 30 kapi tri puta dnevno sa po jednom kašikom meda i nakon dva meseca sedimentacija se stabilizovala, a ona se osećala kao sasvim zdrava osoba.

- Pčelinji ubod u blizini mesta koje boli (bilo da je u pitanju koleno, kuk, skočni zglob ili šaka, lakat ili rame i to bilo da je u pitanju reuma, povreda ili tišćeni bol) rešiće problem ako ste dovoljno vešti da uhvatite pčelu i „naterate“ je da vas ubode na željeno mesto. Ubode treba ponoviti prema potrebama ili čak svake sezone preventivno.

- Ovo su ukratko moja prva iskustva sa apiterapijom. Znatno opširnije prezentovala sam ih na 2. kongresu pčelara Srbije, 2002. godine u Aleksincu. Zapostavljeno područje apiterapije zvanične i narodne medicine zahteva da se njemu pokloni dužna pažnja za dobro zdravlje stanovništva naše zemlje, kao što se to čini i u drugim zemljama našeg okruženja, u Bugarskoj, Rumuniji, Rusiji, Češkoj, Nemačkoj i drugim - stav je naše sagovornice.

No comments:

Za mame i buduce mame