Monday, December 8, 2008

Sačuvajte zdravu kožu

Izvor: politika.rs

Kada nastupe hladni dani, koža je izložena brojnim negativnim uticajima. Vetar, nagle promene temperature i boravak u zatvorenim prostorijama posebno loše deluju na osetljivu kožu lica i delove tela koji nisu zaštićeni odećom. Zbog toga im je tokom jesenjih i zimskih meseci potrebna intenzivnija nega.

Topao vazduh u zagrejanim prostorijama isušuje kožu, koja izgubljenu vlagu ne može da vrati upijajući vodenu paru iz vazduha. Da bi se njena vlažnost očuvala i tokom zimskih meseci, potrebno je sprečiti oštećenje njenog prirodnog zaštitnog sloja. Kada je smanjena proizvodnja masnoće u gornjem sloju kože – epidermu, ona postaje suva i osetljiva, podložna infekcijama, pa i pojavi ekcema. Zato izbegavajte upotrebu sredstava za čišćenje lica koja sadrže alkohol i sapuna za ruke i telo koji isušuju kožu. U zimskim mesecima proredite i korišćenje krema za piling: nemojte ih upotrebljavati češće od jedanput nedeljno. Pazite i da voda koju koristite za pranje i umivanje ne bude previše vruća, jer i visoke temperature negativno utiču na ovaj telesni omotač.

Ako delite životni ili radni prostor sa pušačima, ili sami pušite, trebalo bi da znate da nikotin sužava krvne sudove i tako sprečava dotok kiseonika i hranljivih materija, dodatno smanjujući otpornost kože.

Kad zahladi, neophodno je i da promenite sredstva za negu kože: ona koja su vam prijala tokom leta, mogu vam naškoditi u hladnim danima. Tokom zime koži su potrebne kreme sa povećanim sadržajem masnoća, kako bi se sprečilo preveliko gubljenje njene vlažnosti. Međutim, i sa njihovom primenom valja biti oprezan, pošto neke vrste masnoća zatvaraju pore i sprečavaju kožu da diše. Mladim osobama i onima sa problematičnom kožom najviše prijaju preparati koji sadrže jojobino ulje, dok zrela koža najbolje reaguje na kozmetička sredstva čiji je osnovni sastojak bademovo ulje ili ulje avokada. Ipak, sredstva za negu kože najbolje je prilagoditi individualnim potrebama. Ako niste sigurni koje od njih će vam najviše odgovarati, pre kupovine potražite pomoć dermatologa.

Da biste kožu što bolje zaštitili od štetnih uticaja, prilikom izlaska na vetar i hladnoću nosite rukavice, šal i kapu, i to one od prirodnih materijala. Pre nego što napustite tople prostorije, namažite lice masnijom hidratantnom kremom, ruke zaštitite kremom sa glicerinom koja će zadržati njihovu vlažnost, a na usne, koje su posebno osetljive, obavezno nanesite balzam. Ne zaboravite da bi kreme koje koristite tokom hladnih dana trebalo da vas zaštite i od štetnog dejstva sunčevih zraka, koje je zimi ponekad jače nego tokom leta.

No comments:

Za mame i buduce mame