Tuesday, December 9, 2008

Saznajte šta vam govore signali koje vam šalje organizam

Izvor: blic.rs
Saznajte šta vam govore signali koje vam šalje organizam
Štucanje, zevanje, probadanje - ovo su samo neki od signala koje nam šalje telo da bi pokazalo da mu nešto smeta ili da mu je nešto potrebno.

Treperenje oka
Signal: Drhtanje u očnim jabučicama, osoba ponekad ne vidi jasno.
Kako nastaje: Fini mišići koji pokreću oči su prenadraženi.
Šta možete da učinite: Zatvorite nakratko oči i ponovo ih otvorite. Zatim 10 sekundi gledajte u neki udaljeni predmet, povremeno trepćući. I mrak odmara. Zaoblite dlanove i pokrijte oči, a onda gledajte dva minuta u mrak. Ovo je odlična vežba opuštanja.

Štucavica
Signal: Dijafragma se nevoljno kontrahuje, terajući vas da štucate.
Kako nastaje: Pod dejst­vom određenog nadražaja, dijafragma se naglo grči i pluća uvlače vazduh. Mozak naređuje poklopcu grkljana da se zatvori i javlja se štucavica. Šta možete da učinite: U 90 odsto slučajeva pomaže akupresura. Pritisnite s dva prsta pet sekundi udubljenje između grkljana i vratnog mišića.

Zevanje
Signal: Usta se otvaraju, oči zatvaraju, a pluća uvlače vazduh - ovo je refleksna radnja koju je teško zadržati. Kako nastaje: Ovaj urođeni refleks pokazuje da telo prelazi iz stanja budnosti u sta­nje umora. Naročito u veče­­rnjim časovima kada već izvesno vreme udišemo manje kiseonika. Međutim, isti refleks nam pomaže i da se brže aktiviramo. Šta možete da učinite: Da vam ne bi bilo neprijatno u društvu, izađite u hodnik, idite do kupatila, u najboljem slučaju izađite napolje, protegnite se i nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite.

Krčanje creva
Signal: Krčanje može biti glasno. Praćeno je ose­ćajem praznine u stomaku.
Kako nastaje: Želudac trans­portuje hranu prema crevima tako što se ritmički grči i opušta. Ove pokrete pravi uvek - čak i kada je prazan. Tada, uslovno rečeno, baca vazduh i kiselinu tamo-amo, proizvodeći karakteristične zvukove. Šta možete da učinite: Jedite polako i dobro žvaćite. Tako ćete progutati manje vazduha. U akutnom slučaju pojedite parče hleba ili žvaćite semenke komorača, koji umiruje mišiće želuca.

Probadanje sa strane
Signal: Kad trčite, dešava se da osetite snažan bol ispod rebara.
Kako nastaje: Pri trčanju organizmu je potrebna velika količina kiseonika, pa su jetra i slezina dobro prokrvljene. Samim tim, one se šire, pritiskajući plućnu maramicu, koja reaguje bolom. Šta možete da učinite: Sta­nite i blago se sagnite. Pri udi­sanju pritisnite šakom bolno mesto, a pri izdisanju popustite pritisak. Tako ćete se odmah opustiti. Probadanje sa strane ćete sprečiti ako ne budete trčali prebrzo.

No comments:

Za mame i buduce mame