Wednesday, May 21, 2008

Zavirite u svet bogatih

Redovno ih viđamo na TV ekranima, čitamo o njihovim uspesima, venčanjima, razvodima i skandalima, ali sigurno se ponekad zapitamo kako izgledaju i kako su opremljene kuće u kojima žive i provode svoje slobodno vreme.

Bogati i slavni sebi zaista mogu da ispune gotovo sve želje. Za uređenje doma najčešće angažuju vrhunske arhitekte i dizajnere koji, u skladu s njihovim željama, potrebama i ukusima opremaju nihov životni prostor skupim i unikatnim komadima nameštaja. Kuće se redovno mere u stotinama kvadrata, tako da uz prostranost, maštu stručnjaka i veliku svota novca, nastaju vrhunski prostorni efekti povezani s isto tako maštovito uređenim spoljnim prostorima i zelenim površinama. Odabrani stilovi uređenja su različiti, a zavise od vrste posla kojom se pojedinci bave, godina i individualnog ukusa.

Engleska glumica Helen Miren uživa u stilu i nameštaju iz sredine 19. veka, pa je upravo tako uredila kuhinju, trpezariju i dnevni boravak. Iako luksuzan, enterijer se odlikuje jasnim i elegantnim linijama nameštaja s detaljima koji dodatno obogaćuju prostor. Imidž i status ove glumice možemo savršeno da povežemo s izabranim stilom uređenja doma.

Spavaća soba glumice Demi Mur odlikuje se prozračnošću i jednostavnošću. Minimalističko uređenje s naglaskom na veliki krevet, metalni kamin i prostranu terasu s pogledom na okolno zelenilo upućuju na to da je spavaća soba prostor u kom se glumica sa svojim suprugom rado zadržava i opušta. Potpuna komunikacija spavaće sobe s dvorišnim prostorom stvara utisak da se soba nalazi u prirodi i time se pojačava osećaj prijatnosti i rasterećenosti.

Kuhinja reditelja Stivena Spilberga izrađena je od mahagonija i kamena. Uz skupocenost i prostranost, iskazuje elemente praktičnosti i funkcionalnosti kroz šank orijentisan prema trpezariji. U njemu je smešten longitudinalni sto koji čini dodatni prostor za obedovanje, a može da posluži i kao radna ploča. Mnoštvo prirodnog svetla, koje ulazi kroz odlično uklopljen prozor između kuhinjskih elemenata, kao i plafonska rasveta, čine kuhinju ugodnom za boravak i rad.

Dnevni boravak glumice Kler Dens je moderan prostor s retro šmekom koji daju odabrani komadi nameštaja iz 50-ih godina dvadesetog veka. Za uređenje ovog prostora zaslužan je dizajner Džoan Krevlin, kog je Kler angažovala kako bi njene želje pretočio u stvarnost. Fluidan prostor koji ispunjavaju različite grupe nameštaja za sedenje ističe se povećanom visinom plafona i svetlim zidovima koji su u kontrastnom odnosu s tamnim podom. Vrlo ukusno i decentno – tako bismo okarakterisali životni prostor ove glumice.

Plavokosa oskarovka Gvinet Paltrou osoba je čiji životni prostor karakterišu kontrasti. Velika tamna i klasična kuhinja u potpunom je kontrastu s nakićenim belim lusterom koji monumentalno visi iznad kuhinjskog stola. Deo kuće je u retro stilu, što je vidljivo u hodnicima, čiji je kompletan zid presvučen tapetama krupnog uzorka.

Fotelja u istom stilu, s krupnim uzorkom drugačijeg oblika i boje, vraća nas u prošli vek, ali su čitava kompozicija i ambijent presečeni postavljanjem naglašene tamne slike, koja potpuno dominira prostorom. Dnevni boravak je s naglašenim geometrijskim linijama, nežnim bojama i simetrijom. Očito je da se glumica u ovom prostoru oseća opušteno i srećno.

Svima koji nisu bogati i slavni poručujemo: vaš dom je glamurozan i prijatan upravo onoliko koliko se vi u njemu dobro osećate!

No comments:

Za mame i buduce mame