Thursday, May 29, 2008

Različiti tipovi povećanja dojki

(ors)
Osnovna podela se odnosi na to koje hirurške procedure koristimo da bismo povećali i reoblikovali dojke. Sa tog aspekta govorimo o rešavanju problema samo ugradnjom implanata (augmentacija) ili procedurom gde osim implanata radimo hiruršku proceduru, podizanja, zatezanje i reoblikovanja dojki (augmentacija i lifting). U ovom poglavlju detaljnije se opisuje prva procedura (augmentacija) i to sagledavajući je kroz sam problem ( male, ne balansirane prema figuri, umereno opuštene dojke, itd.), položaj gde se ugrađuje i mesto pristupa kuda se plasira implant.

Podela u odnosu na problem:

Prosta ugradnja implanta ( augmentacija ):
Ova hirurška procedura koristi se u svim gore navedenim indikacijama, tj. u svim slučajevima malih, nerazvijenih, nebalansiranih prema figuri, minimalno do umereno opuštenih ili spuštenih, umereno asimetričnih i kod deformiteta grudnoga koša udruženih sa malim i nerazvijenim dojkama.

Ugradnja implanta, podizanje i zatezanje dojki (augmentacija i lifting)
Povećanje i reoblikovanje dojki ugradnjom implanta u kombinaciji sa podizanjem dojki i menjanjem položaja bradavica je hirurška procedura koja rešava probleme, opuštenih i umereno spuštenih dojki bez veće količine masnog i žlezdanog tkiva. Dojke koje su nekad bile fino izbalansirane sa figurom, normalne do umerene veličine, tokom života (menjanje telesne težine, gravitacija, koža gubi elastičnost), "propadaju" spuštaju se na dole menjajući (gubeći) formu, veličinu i čvrstinu. Povećanje i reoblikovanje ovakvih dojki vrši se ugradnjom implanta u kombinaciji sa podizanjem (liftingom) dojki. Detaljnije informacije o ovoj proceduri možete pogledati u posebnom poglavlju vezanom za povećanje i podizanje dojki.

Ugradnja implanta kod asimetričnih dojki
Postoji određeni broj slučajeva asimetričnih dojki, tj. gde je jedna dojka veća od druge (kombinacije idu od: jedna normalne veličine i oblika a druga nerazvijena ili minimalno razvijena, pa sve do toga da je jedna izrazito velika, ili opuštena i spuštena, a druga nerazvijena ili minimalno razvijena). O ovom problemu detaljnije se možete upoznati u poglavlju asimetrične dojke.

Ugradnja implanta posle mastektomije
Karcinom dojke nažalost je jedno od dva najčešća zloćudna oboljenja u Srbiji. Tokom zadnje dve decenije, stepen izlečenja (nažalost otkljanjanjem dojke hirurškim putem- mastektomijom) je na svu sreću u stalnom porastu. Rekonstrukcija uklonjene dojke može se uraditi u istoj operaciji gde je ona i uklonjena i to nazivamo primarnom rekonstrukcijom i naknadno, sekundarna rekonstrukcija, tj. nekoliko meseci ili duže posle mastektomije. O ovom problemu detaljnije se možete upoznati u poglavlju rekonstrukcija dojke posle mastektomije.

No comments:

Za mame i buduce mame