Wednesday, May 28, 2008

Opšti rizici od operacije

(ors)

Mogući problemi vezni za Vaše zdrastveno stanje.

To su pre svega problemi za fukciji kardio-vaskularnog, respiratornog i endokrinonog sistema.
Zbog toga se Vaše opšte zdrastveno stanje, tokom priprema za operaciju proverava . Ukoliko se utvrde bilo kakvi zdrastveni problemi, dok se oni ne saniraju, hirurška intervencija se ne može planirati. Neophodno je napomenuti da je potrebna i saradnja u detaljnom iznošenju svih podataka o vašem zdravlju kao i eventualnim predhodnim zdrastvenim problemima.

Mogući problemi vezani za anesteziju.
Moguće alergijske reakcije na lekove.
Zbog toga će se pre operacije uraditi i anesteziološki pregled na kome će se proveriti vaše zdrastveno stanje, eventualna predhodna iskustva sa lokalnom i opštom anestezijom.

Mogući problemi vezani za samu hiruršku intervenciju:
Postoje dva potencijalna problema: embolija (mast ili tromb) kao posledica hirurške intervencije i mogući problemi vezani za implant (kao reakcija organizma na strano telo).


Povećanje dojki kao hirurška procedura ne spada u grupu opsežnih hirurških intervencija te je time i rizik od embolije kao komplikacije ekstremno mali. Dakle, ništa veći nego , recimo kod, operacije krajnika, slepog creva, bruha ili slično. Takođe, treba napomenuti da je rano aktiviranje i ustajanje posle operacije, od najvećeg značaja u prevenciji ove komplikacije.

Što se tiče problema vezanih za reakciju organizma na implant kao strano telo, tu se ističu dve moguće grupe problema: lokalna reakcija tkiva na sam implant i imuno-sistemske bolesti organizma kao reakcija na implante sa silikonom. U prvom slučaju dolazi ili do stvrdnuća dojke (dojka je tvrda kao "beton"- kontraktura kapsule) ili do manjih stvrdnuća u okolini dojke (kada deo silikona u obliku gela "iscuri" van implanta) i imuno-sistemske bolesti organizma kao reakcija na implante. Ove komplikacije su izrazito retke a nešto više o njima pogledajte u odeljcima o postoperacionim komplikacijama i našim iskustvima.

No comments:

Za mame i buduce mame