Wednesday, May 21, 2008

Sunčajte se na kašičicu

Izvor 24sata
|||| - 07.05.2007.

Ultraljubičasti zraci mogu da dovedu do raka kože

Prošlo je više od 25 godina otkako su lekari počeli da upozoravaju da štetni ultraljubičasti zraci mogu da dovedu do raka kože, a evidentno je i da ostavljaju vidljive bore. Preplanuli ten je ipak postao deo imidža lepote koji promovišu modni časopisi, slavne ličnosti, ali i kozmetička industrija.

LEPOTA - Prošlogodišnje istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Američkog udruženja dermatologa, ističe da je devojka koja je preplanula uz pomoć krema za samopotamnjivanje pod većim rizikom da će izgoreti na suncu. Stručnjacima je mnogo trebalo da osveste ljude da će ih prženje na suncu koštati zdravlja, pa su vlasnici solarijuma zahvaljivali lekarima i trljali ruke. Ipak, ni solarijumi, pokazalo se, nisu sasvim bezopasni. Od otkrića da i oni mogu da izazovu rak kože profitirala je industrija kozmetike, koja beleži enormnu prodaju. Sprejevi, kreme i puderi već su nekoliko godina na policama parfimerijama.
Lekari su i dalje zabrinuti. Istraživanje lekara s Medicinske škole Bostonskog univerziteta pokazuje da su mnoge devojke ubeđene da kreme za samotamnjenje sazdrže zaštitu protiv štetnih sunčevih zraka.
Kada je reč o solarijumima, ako imate svetlu put, manje od 18 godina, mnogo mladeža po telu, lako vam izbijaju pege i fleke, u detinjstvu ste često imali opekotine od sunca ili pijete neke lekove, nemojte da se sunčate u njima. Ako ste već počeli ili planirate da se sunčate na veštački način, poslušajte preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

-Solarijum bi trebalo da ispunjava IEC međunarodni standard koji važi od 1995. godine.
-Tokom sunčanja nosite zaštitne naočare.
-Zaposleni u salonu bi trebalo da vam objasne kako da ga na pravilan i bezbedan način koristite.
-Bilo kakva promena lampi ili filtera, ne sme da znači i prestanak važenja IEC standarda.
-Nemojte koristiti kozmetičke preparate dok se sunčate.
-Nemojte koristiti preparate koji ubrzavaju ili pospešuju preplanulost.
-Solarijum koristite maksimalno dva puta nedeljno i to 30 nedelja u toku godine.

No comments:

Za mame i buduce mame